Poreska uprava protiv ponovne proizvodnje “akvamonte”

Dodajte komentar

Izjednačen je broj glasova za i protiv po novnog pokretanja proizvodnje u fabrici “Lipovo”, koja proizvodi “akvamontu”, ali će stečajni sudija Miodrag Anđelić naknadno saopštiti da li je plan usvojen ili ne, nakon što utvrdi stanje glasova u zavisnosti od pripadnosti isplatnom redu.

Poreska uprava je glasala protiv plana reorganizacije, kao i još 15 zaposlenih, među kojima i nekadašnji direktor fabrike Jozo Maljević koji potražuje 23.200 eura po osnovu zarada, kao i Aleksandar Vujošević koji zbog povrede na radu potražuje preko 40.000 eura. Poreska uprava potražuje 430.000 eura, od čega u prvom isplatnom redu 358.000 eura, dok je dug zaposlenim 200.000 eura.

Za plan reorganizacije su, osim članica Atlas grupe, koje su najveći povjerioci fabrike “Lipovo” sa više od 1,5 miliona eura potraživanja, glasali i Elektroprivreda sa šest hiljada eura potraživanja, Komunalno Kolašin sa pet hiljada, kompanija Spin, koja je partner u planu reorganizacije, sa osam hiljada eura, kao i osam zaposlenih. Atlas invest je kao osnivač fabrike “Lipovo podnio plan reorganizacije u maju prošle godine navodeći da će 100.000 eura za aktiviranje proizvodnje deponovati u Atlas banci, u kojoj je u decembru uvedena prinudna uprava. Imajući na umu i to da Lipovo nema ni svoju imovinu, ni svoju opremu, postavlja se pitanje kako se to može odraziti na realizaciju ovog plana. “Lipovo je opremom izmirilo dug Jadranskog sajma kod Atlas banke, koja će joj sada tu opremu ustupiti na besplatno korišćenje. Od Atlas investa će besplatno iznajmiti zemljište, koje je unijeto kao ulog u fabriku, ali je “zbog posebnih okolnosti ostalo neupisano u katastru nepokretnosti.

Vještak finansijske struke Ognjen Jovović smatra da je posebna vrijednost plana u namjeri Atlas grupe, Atlas investa i Zeta investa da svoja potraživanja od 1,5 miliona eura pretvori u akcijski kapital. Međutim, namjeru da isključivo prihodima od proizvodnje obezbijede 670.500 eura za ostale povjerioce, smatra najrizičnijim načinom namirenja povjerilaca, te ukazuje da korporativna garancija kojom Atlas invest garantuje da će povjerioci svakako biti namireni, ne daje nikakvu sigurnost.

Planom je predviđeno da se u prvoj godini ostvari prihod od 444.600 eura, dok bi taj iznos do 2023. godine do kada bi trebalo da traje reorganizacija dostigao 592.800 eura. Fabrika bi proizvodila 750.000 flašica vode različitih ambalaža u periodu od marta do oktobra. Ukoliko plan ne bude usvojen, sudija može odobriti predlagaču da podnese izmijenjeni plan reorganizacije, a ukoliko ni taj ne bude usvojen, proglašava se bankrot. U tom slučaju je teško očekivati da se bilo ko naplati, jer je jedina imovina fabrike vode “Lipovo osam automobila, kako je naveo vještak Jovović koji je sačinio nalaz o ovom planu. Sudija bi rješenje o sudbini plana reoganizacije trebalo da donese za osam dana.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *