Od akciza na gorivo u budžet se slilo 163,7 miliona eura

Dodajte komentar

Država je od akciza na gorivo prošle godine prihodovala 163,7 miliona eura, što je četiri odsto više nego 2017. kada su prihodi po tom osnovu iznosili 157,3 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Akciza na litar eurodizela koji trenutno košta 1,25 eura iznosi 0,44 centa, dok za litar eurosupera 98 i 95 država na cijenu od 1,32, odnosno 1,29 eura, ubira po 0,54 centa.

“Prema posljednjem dostavljenom obračunu maloprodajnih cijena nafthih derivata, za period od 5. do 18. marta, na akcizu za BMB 98 i BMB 95 se odnosi 0,54 eura, a na eurodizel 0,44 eura po litru”, precizirali su u Ministarstvu.

Prihodi od mineralnih ulja, kako su objasnili u resoru ministra Darka Radunovića, u državnom budžetu učestvuju sa 66,9 odsto od ukupnih prihoda od akciza.

Vrijednost akcize na gorivo posljednji put je mijenjana prije dvije godine, kada je porasla devet centi. Na pitanje DN da li se planira smanjenje akciza na gorivo u ovoj godini, u Ministarstvu su istakli da takva odluka zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno zbog uticaja na budžet.

“Istovremeno napominjemo da je, prema Fiskalnoj strategiji Crne Gore za period od 2017. do 2020. godine, prioritet ekonomske, odnosno fiskalne politike, jačanje fiskalne stabilnosti, koju je moguće ostvariti kombinacijom mjera ekonomske politike koja se odnosi na jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, posebno konsolidaciju javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora”, naveli su u Ministarstvu.

Oni naglašavaju da su, shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, naredne izmjene Zakona o akcizama planirane za četvrti kvartal. One će obuhvatiti dalje usklađivanje zakona sa direktivama Evropske unije.

Cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su se mijenjale 5. marta, kada su sve vrste poskupile pet do šest centi. Prema podacima iz nedjeljnog biltena Ministarstva ekonomije, koji je objavljen juče, cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti.

“Litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,29 eura, Hrvatskoj 1,31, Albaniji 1,39 eura, dok je u u Srbiji, BiH i Bugarskoj jeftiniji i po košta 1,22, odnosno 1,14 i 1,03 eura. T a vrsta goriva najjeftinija je u Makedoniji gdje po litru košta 1,02, dok za njegov litar Holanađani izdvajaju 1,6 eura”, navodi se u biltenu.

Kada je riječ o eurodizelu, njegova trenutna cijena u Crnoj Gori je 1,25 eura, dok u Albaniji po litru košta 1,38, Srbiji 1,37, Hrvatskoj 1,33 i u BiH 1,17 eura. Eurodizel je najjeftiniji u Makedoniji gdje košta 99 centi, dok je u Evropi njegova cijena od 1,52 eura najvisočija u Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Vrijednosti naftnih derivata u Crnoj Gori su od početka godine rasle dva puta, krajem januara, kada su eurosuper 95 i 98 poskupili tri centa, a eurodizel četiri centa, te 5. marta, kada su sve vrste poskupile pet do šest centi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *