Građani u Hrvatskoj masovno mijenjaju banke

Dodajte komentar

Građani u Hrvatskoj mijenjaju banke: prošle godine ih je prosječno 182 svakog mjeseca promijenilo banku, a ove godine mjesečni prosjek je 396.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), lani je 2.179 ljudi prenijelo svoje tekuće i žiro kunske i devizne račune iz jedne u drugu banku, a tokom ovogodišnjeg januara i februara 791.

Sve se to događa na krilima novih pravila igre koja važe od kraja jula 2017. godine kada je u Hrvatsku implementirana evropska direktiva o uporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu, čime je građanima omogućeno da svoje račune za plaćanje sele iz jedne u drugu banku onako kako mijenjaju telekom operatera ili ljekara.

Slikovito rečeno, onima koji smatraju da je njihova banka preskupa, nezadovoljni su njenim uslugama ili im se jednostavno više sviđa neka druga banka, dovoljno je banci u koju žele prebaciti račun, daju punomoć, a ona će odraditi sav posao oko kompletnog ili djelimičnog prebacivanja.

Najduljži rok za obavljanje tog posla je 12 radnih dana i potrebno je da klijent u novoj banci da punomoć za prebacivanje, odredi i dogovori što i kada što sve želi preseliti i otvori novi račun. Cijeli posao obavljaju banke.

– Evidentan je znatan porast prebacivanja računa u prva dva mjeseca tekuće godine, a jedan od mogućih razloga je i to što je od 1. novembra 2018. počela s radom web-stranica HNB-a s poređenjem naknada za najreprezentativnije usluge povezane s računom za plaćanje – rekli su Slobodnoj Dalmaciji u Hrvatskoj narodnoj banci, objašnjavajući da uvidom u te informacije potrošači mogu lakše odabrati najpovoljniju banku za svoje potrebe i zatražiti uslugu prebacivanja.

Takođe, od novembra prošle godine banke su dužne potrošačima da dostave informativni dokument o naknadama za najreprezentativnije usluge povezane s računom za plaćanje (FID) pa potrošač može jednostavno uporediti naknade u različitim bankama i lakše odlučiti o računu koji najbolje odgovara njegovim potrebama, smatraju u centralnoj banci.

Ako je poređenje koju HNB objavljuje kumovala ovakvom porastu promjene banaka u prva dva mjeseca, onda će se pravi cunami prebacivanja dogoditi kad klijenti banaka počnu da dobijaju prave izvještaje u svim naknadama i provizijama koje su im obračunale i naplatile njihove banke.

Ove godine će ih dobiti u novembru i to samo za posljednja dva mjeseca prošle godine kada su startala ova nova pravila igre za izvještavanje o naplaćenim naknadama. U godinama koje slijede, banke će u januaru klijentima morati da šalju takve izvještaje za cijelu prethodnu kalendarsku godinu pa će u januaru 2020. klijente izvijestiti o svemu što su im naplatile cijele ove godine. Banke su preklani naplatile 3,37 milijardi kuna neto naknada i provizija, a u prvoj polovini prošle godine 1,67 milijardi kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *