Boing za dan izgubio milijarde dolara, širom svijeta prizemljen njihov najnoviji avion

Dodajte komentar

Samo dan nakon nesreće i pada najnovijeg Boinga 737 MAX Ethiopian Airlines-a u nedjelju, u kojoj je poginulo 157 ljudi, strah od nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača aviona Boing jer je dionica kompanije “Boeing Co” izgubila gotovo pet odsto vrijednosti u ponedjeljak. Gotovo 40 odsto aktivne flote od 371 Boinga 737 MAX je prizemljeno na svjetskom nivou, prema navodima Flightglobala, a to uključuje i 97 aviona na najvećem tržištu, u Kini.

Singapur i Australija zabranili su sva slijetanja i uzlijetanja svih aviona Boing 737 MAX, a Indonezija i Kina prizemljile su sve svoje flote najnovijeg američkog modela aviona nakon druge smrtonosne nesreće u manje od pet mjeseci.

U SAD-u naglašavaju da je sigurno koristiti Boing. Međutim, u izjavi singapurske organizacije za civilno vazduhoplovstvo (CAAS) vidna je zabrinutost nakon nedjeljne nesreće.

“Tokom privremene suspenzije, CAAS će prikupiti više informacija i provjeriti bezbjednosne rizike povezane s korišćenjem Boeinga 737 MAX koji dolaze ili odlaze iz Singapura”, navodi se u saopštenju.

CAAS je tako prvi veliki saobraćajni regulator koji je naredio sličan potez, no nelagoda je vidljiva i kod putnika koji su žurno prije svakog leta na društvenim mrežama provjeravali hoće li njihov let koristiti Boing 737 MAX, isti model koji se u oktobar srušio nedaleko od Indonezije, gdje je tada poginulo 189 osoba.

Kina juče obustavila letove

Kina je u ponedjeljak obustavila sve letove MAX 8 i portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova u utorak je rekao da će biti teško predvidjeti rok kada će obustava letova biti prekinuta, naglašavajući kako je sigurnost putnika imperativ. Ovaj strah mogao bi ugroziti potencijalne kineske interese oko kupovine Boingovih aviona kao dio dogovora sa SAD-om oko prekida trgovinskog rata.

Od ostalih zemalja zabrane su još u Brazilu, Južnoj Koreji i Vijetnamu. Kanadski ministar saobračaja rekao je kako neće još donijeti odluku dok istraga nesreće u Etiopiji ne završi. Turkish Airlines je objavio kako pomno prate razvoj događaja.

S druge strane, pojedini američki i arapski avio prevoznici objavili su kako nastavljaju s letovima na Boingu 737 MAX 8, poput Southwest Airlinesa i FlyDubaija.

Ko je sve prizemljio avione

Ethiopian Airlines

Iz Ethiopian Airlinesa navode kako su četiri Boinga 737 MAX 8 prizemljeni do daljnjeg iz mjera predostrožnosti.

Kina

Kineske vazduhoplovne kompanije uključujući i kinesku veliku trojku među avioprijevoznicima, China Airlines, China Eastern i China Southern, posjeduju 97 Boinga 737 MAX 8. Kineske vlasti zabranile su letove.

Singapur

Vlasti u Singapuru su saopštile kako privremeno obustavljaju sve letove Boinga 737 MAX na njihovu tlu.

Indonezija

Indonezija je juče privremeno ukinula sve letove aviona Boing 737 MAX kojima upravljaju indonezijski prevoznici, čekajući na rezultate dalje inspekcije.

Aeromexico

Meksički prevoznik privremeno obustavlja korišćenje svojih šest aviona dok se ne pojave detaljne informacije o istrazi nedjeljne nesreće.

Aerolíneas Argentinas

Iz Aerolíneas Argentinas saopštili su kako će privremeno obustaviti komercijalne letove za 5 Boinga koje posjeduju.

Cayman Airways

Cayman Airways upravlja s dva nova Boeinga 737 MAX 8. Juče su saopštili kako su oba zrakoplova prizemljena dok se ne dobije više informacija.

Comair Airways

Južnoafrički prevoznik navodi u saopštenju da će privremeno ukloniti letove Boeing 737 MAX 8 iz svojeg rasporeda letova.

Ko još uvijek leti s  Boingom 737 MAX 8

American Airlines

Američki prevoznik navodi kako se letovi i dalje odvijaju te da nema razloga da se Boing prizemlji u ovom trenutku. Posjeduju 8 aviona.

Southwest Airlines

“Ostajemo pri uvjerenju da je naša flota s više od 750 Boing aviona sigurna”, poručuju iz ove kompanije

Norwegian Airlines

Iz Norwegian Airlinesa navode kako će i dalje normalno nastaviti s korištenjem 18 Boinga 737 MAX 8.

TUI

Tui u svom vlasništvu posjeduje 15 Boinga 737 MAX 8. Navode kako nema naznaka da ne mogu upravljati njihovim avionima na siguran način.

Icelandair

“U ovoj fazi, Icelandair ne preduzima nikakve mjere nakon nedavnih događaja, ali ćemo pažljivo pratiti razvoj događaj”, saopštavaju iz ove kompanije. Takođe, navode kako će i dalje nastaviti činiti sve što je u njihovoj moći da osiguraju sigurnost leta.

FlyDubai

FlyDubai posjeduje 11 Boeinga 737 MAX 8.

“Pratimo situaciju i u kontaktu smo s Boingom. Sigurnost naših putnika i posade naš je prioritet”, navodi se u saopštenju.

WestJet

Kanadski avio prevoznik posjeduje 13 MAX 8 aviona od ukupno 121 Boinga.

“Pomno pratimo situaciju i nećemo spekulisati o uzroku incidenta. WestJet ostaje uvjeren u sigurnost naše flote Boing 737, uključujući i naših 13 aviona MAX 8 koji su prvi put uvedeni 2017. godine”, poručuju iz ove kompanije

GOL Linhas Aéreas

Brazilska avio kompanija ima sedam 737 MAX 8 u svojoj floti, od ukupno 121 aviona Boing.

“GOL prati istrage i stalnom je kontaktu s Boingom zbog pojašnjenja”, navodi se u saopštenju

Objaviće sve informacije

Američke vazduhoplovne vlasti saopštile su kako će pomoći etiopskim vlastima u istrazi nesreće.

Iz Britanije je saopšteno kako je u njihovom vlasništvu registrovano 5 Boing 737 Max 8.

Takođe, navode i kako je američki FAA odgovoran za sertifikovanje  svih MAX 8 modela, a da EU potvrđuje taj sertifikat.

Iz evropske vazduhoplovne agencije su saopštili kako će svaku informaciju koju dobiju o Boingu odmah objaviti na web stranici.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *