OneCoin proglašen piramidalnom prevarom

Dodajte komentar

Američke vlasti saopštile su da su podigle optužnicu protiv navodnih vođa piramidalne šeme koja je uključivala prodaju kriptovalute OneCoin.

Konstantin Ignatov, koji vodi One Coin LTD, i njegova starija sestra Ruja Ignatova, koja je jedna od osnivača OneCoin i poznata je kao “kripto kraljica”, osumnjičeni su da su varali investitore obećavajući im velike zarade sa malo rizika i šemi koja se smatra prevarom.

Tužilac je saopštio da OneCoin, koji i dalje funkcioniše, ima više od 3 miliona članova koji su dobijali procenat za regrutaciju novih članova koji bi kupovali pakete kriptovaluta.

Više od 1,2 milijarde dolara od investitora oprano je širom svijeta kroz najmanje 21 zemlju, a OneCoin zabilježio je profit od 2,23 milijarde eura od prodaje kriptovaluta vrijedne 3,35 milijardi eura za dvije godine.

Osnivači su kreirali kompaniju vrijednu milijarde dolara zasnovanu kompletno na laži i prevari, tvrde tužioci.

– Investitori su žrtvovani dok su se vlasnici bogatili. Optuženi su iskoristili staru prevaru koju su izveli na potpuno novoj platformi, rekao je advokat Džefri Berman.

Ignatov (33) iz Sofije (Bugarska) osumnjičen je za zavjeru i prevaru i zadržan je nakon privođenja u srijedu na aerodromu u Los Anđelesu.

Njegova sestra (38), takođe iz Sofije, osumnjičena je za prevaru, sigurnosnu prevaru i zavjeru. Za njom se traga još od kako je nestala u oktobru 2017. godine.

Sudeći po sudskim papirima, osumnjičeni su naveli svoje žrtve da vjeruju da vrijednost OneCoina određuju ponuda i potražnja, a ona je zapravo određivana interno.

U papirima koji su uzeti u razmatranje stoji i da su investitori bili upoznati da je u pitanju prevara. Citirali su Ignatovu koja je izjavila da vara na kriptovalutama i da je jedina strategija da se iz toga izvučete da uzmete novac, pobjegnete i okrivite nekog drugog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *