Odgovor na jučerašnju nesreću: Kina prizemljuje cijelu flotu aviona Boeing 737 Max

Kina prizemljuje svoju flotu aviona Boeing 737 Max 8, nakon jučerašnje nesreće i pada aviona na letu kompanije Ethiopian Airlaines. Na taj način pojačva se nadzor i “upiru oči” u najprodavaniji model aviona koji je učestvovao u dvije saobraćajne nesreće za samo pet mjeseci, prenosi Bloomberg.

Lokalni prevoznici moraju da do 18 sati po lokalnom vremenu prizemlje 96 aviona 737 Max. Naređenje je stiglo nakon nesreće u kojoj je avion kompanije Ethiopian Airlines pao na letu za Keniju, a poginulo je 157 ljudi.

Prizemljenje na jednom od najvećih i najuticajnijih tržišta na svijetu predstavlja udarac za reputaciju kompanije Boeing i prijetnja je finansijskim prilikama proizvođača aviona iz Čikaga.

Kineske aviokompanije su do januara čine 20% isporuka modela 737 Max širom svijeta.

China Soutthern Airlines ima 16 aviona, a poručeno je još 34, pokazuju podaci sa sajta kompanije Boeing. Easter Airlines ima 13 aviona, Air China ih ima 14, navodi Boeing na svom sajtu. I osatale aviokompanije iz Kineu u svojiom flotama imaju model 737 Max.

Ovaj avion čini gotovo jednu trećinu operativne dobiti kompanije, a od njega se na godišnjem nivou očekuje zarada od 30 milijardi dolara. Mjesečna brzina proizvodnje povećana je na 57 aviona, pokazuju podaci kompanije.

Check Also

Promet na berzi u septembru 873,2 hiljade eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 873,22 hiljade eura i bio je 57,27 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.