Odgovor na jučerašnju nesreću: Kina prizemljuje cijelu flotu aviona Boeing 737 Max

Dodajte komentar

Kina prizemljuje svoju flotu aviona Boeing 737 Max 8, nakon jučerašnje nesreće i pada aviona na letu kompanije Ethiopian Airlaines. Na taj način pojačva se nadzor i “upiru oči” u najprodavaniji model aviona koji je učestvovao u dvije saobraćajne nesreće za samo pet mjeseci, prenosi Bloomberg.

Lokalni prevoznici moraju da do 18 sati po lokalnom vremenu prizemlje 96 aviona 737 Max. Naređenje je stiglo nakon nesreće u kojoj je avion kompanije Ethiopian Airlines pao na letu za Keniju, a poginulo je 157 ljudi.

Prizemljenje na jednom od najvećih i najuticajnijih tržišta na svijetu predstavlja udarac za reputaciju kompanije Boeing i prijetnja je finansijskim prilikama proizvođača aviona iz Čikaga.

Kineske aviokompanije su do januara čine 20% isporuka modela 737 Max širom svijeta.

China Soutthern Airlines ima 16 aviona, a poručeno je još 34, pokazuju podaci sa sajta kompanije Boeing. Easter Airlines ima 13 aviona, Air China ih ima 14, navodi Boeing na svom sajtu. I osatale aviokompanije iz Kineu u svojiom flotama imaju model 737 Max.

Ovaj avion čini gotovo jednu trećinu operativne dobiti kompanije, a od njega se na godišnjem nivou očekuje zarada od 30 milijardi dolara. Mjesečna brzina proizvodnje povećana je na 57 aviona, pokazuju podaci kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *