“Loša banka” bivše Hypo Alpe Adria vratila Austriji oko 1,5 milijardi eura

Dodajte komentar

“Loša banka” bivše Hypo Alpe Adria marljivo radi na naplati potraživanja. Njen rad sada ima i pozitivne učinke za austrijsku državu, koja je krajem 2009. godine upumpala više milijardi eura u banku kako bi spasila njeno poslovanje, uglavnom u jugoistočnoj Evropi.

Republika Austrija je u januaru primila iznos od 1,23 milijarde eura. Riječ je o sredstvima iz Bavarske, gdje je napisan dio Hypo-povijesti, piše bečki Standard.

Jorg Haider prodao je svojevremeno većinu koruške Hypo Bayern-LB-u, a država je i dalje bila odgovorna za prekomjerni dug institucije koja je posebno na Balkanu davala avanturističke kredite. U dugu koji iznosi 26 milijardi eura najveći dio se odnosio na koruške obaveze.

Kada se dogodio debakl prije deset godina, tadašnji ministar finansija Hans-Jorg Schelling s Munchenom dogovorio se o kontroverznoj nagodbi: Republika je dala Slobodnoj državi Jorga Haidera 1,23 milijarde eura.

To je bila neka vrsta naknade za milijarde eura, koje je Bayern-LB pozajmio Hypo Alpe Adria. Međutim, dogovoreno je i da će se novac vratiti u Beč čim Bavarska dostigne prag naplate za povjerioce u “lošoj” banci Heta od 63 posto što je sada slučaj. Heta je naplatila 63,4 posto svog duga.

Bavarci su tako vratili Republici Austriji oko 1,5 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *