Ekonomski pad najjačih zemalja prijeti padu cijena nafte

Nafta je sve skuplja, proizvodnja u SAD bilježi rekorde, ali globalni pad ekonomije najjačih zemalja prijeti i padom cijena “crnog zlata” – procjenjuju ekonomski portali.

Na londonskom tržištu cijena barela povećana je za jedan odsto – na 65,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 odsto – na 56,05 dolara.

Podršku cijenama pružaju i vijesti da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njeni partneri pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Dodatnu podršku pruža im smanjenje proizvodnje u Venecueli i Iranu zbog američkih sankcija.

Ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru između SAD i Kine, što bi moglo uticati na stabilizaciju rasta kineske i globalne ekonomije.

Ali, posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

U februaru je u SAD broj zaposlenih povećan za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, dok su analitičari očekivali 180.000 novih radnih mjesta.

Kineski izvoz je “pao” za 20,7 odsto u odnosu na februar prošlog mjeseca, što je najveći pad u zadnje tri godine.

Ni u Evropi stanje nije bolje – Evropska centralna banka znatno je smanjila procjene rasta ekonomije evrozone u ovoj godini sa 1,7 na 1,1 odsto, što potvrđuje da se rast najvećih svjetskih ekonomija usporava.

Sve to izazova pad cijena dionica na svjetskim berzama.

Istovremeno, proizvodnja nafte u SAD kreće se na rekordnim nivoima od oko 12 miliona barela dnevno, što je najveći nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ali, stručnjaci očekuju da se i to promijeni, s obzirom da je kompanija “Beker Hjudžiz” za trećinu smanjila broj aktivnih naftnih postrojenja.

Check Also

Institutu “Dr Simo Milošević” od države godišnje 3,8 miliona eura

Kupac većinskog paketa Instituta “Dr Simo Milošević” iz Igala platiće državi 10 miliona eura za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *