„Amazon” se zamjerio i austrijskim trgovcima

Austrijska agencija za zaštitu konkurencije saopštila je da je pokrenula postupak protiv američkog onlajn giganta „Amazona” kako bi utvrdila da li ova kompanija zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu kako bi osigurala prednost u odnosu na domaće trgovce.

U antimonopolskoj agenciji navode da su istragu pokrenuli nakon pritužbi koje su u decembru stigle na račun „Amazona” o navodnim „nepoštenim trgovačkim praksama kojima se ovaj trgovac služi”.

Sumnja se, naime, da „Amazon” „diskriminiše druge trgovce i favorizuje svoje proizvode”, navedeno je u saopštenju agencije. Austrijski trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez jasnog razloga ukida račune prodavaca, a takođe ih prisiljava da objavljuju cene i da na računima prodavaca ističu netačne podatke o isporuci. Inače oni zameraju konkurentu i to što je u ugovore uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava da preduzmu pravne mere protiv „Amazona”.

„Digitalni svet nije pravni vakuum. Kompanije koje posluju globalno moraju da se pridržavaju odgovarajućih austrijskih zakona i propisa“, izjavio je predstavnik Antimopolske agencije Teodor Taner i dodao da se istraga protiv „Amazona” sprovodi u saradnji sa nemačkim regulatorom koji je u novembru prošle godine pokrenuo sličan postupak protiv američkog onlajn trgovca.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.