Na inostranom tržištu 1.306 crnogorskih firmi

Dodajte komentar

U prošloj godini je 1.306 crnogorskih kompanija ostvarilo izvoz, saopšteno je iz Uprave carina. Ti podaci ukazuju da je lani svoje proizvode izvozilo oko tri odsto firmi, s obzirom na to da u Crnoj Gori postoji oko 42.000 preduzeća.

Podaci Uprave carina pokazuju da su najveći crnogorski izvoznici u 2018. godini bili nikšićki Uniprom, Elektroprivreda, Jugopetrol, Hemomont, Tosčelik, nikšićki Gradir Montenegro, Uniprom metali, Plantaže, nikšićko preduzeće SS Alga i kotorski Daido metal.

Prema podacima Monstata, lani je izvezena roba vrijedna 400 miliona eura, što je 7,7 odsto više u odnosu na 2017, piše Pobjeda.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 107,2 miliona eura, koji čine obojeni metali 74 miliona eura i gvožđe i čelik 18,9 miliona eura.

Podaci Monstata i Uprave carina ukazuju da u crnogorskom izvozu i dalje, kao i prethodnih godina, dominira izvoz aluminijuma, boksita i električne energije, a prošlogodišnjem rastu izvoza najviše je doprinio rast izvoza električne energije.

U prošloj godini je izvezena struja bila vrijedna 51,4 miliona eura, što je čak 120 odsto više nego 2017. godine.

Zabilježen je i rast izvoza obojenih metala, odnosno prvenstveno aluminijuma.

Prema podacima crnogorskih statističara, lani su izvezeni obojeni metali vrijedni 73,9 miliona eura, što je za oko 2,8 odsto više nego u 2017. godini.

Podaci Monstata pokazuju da je u prošloj godini primjetan i pad izvoza mineralne rude, odnosno prvenstveno rude boksita.

Prošle godine izvezena ruda bila je vrijedna 48,1 milion eura, što je za 28 odsto manje nego u 2017.

Najveći crnogorski izvoznik je nikšićka kompanija Uniprom, čiji je vlasnik biznismen Veselin Pejović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *