Spremaju li se nova poskupljenja?

Dodajte komentar

Iako predstavnici pekarske industrije, gradski prevoznici i taksisiti tvrde da ne razmišljaju o povećanju cijena svojih proizvoda i uslugu u Uniji slobodnih sindikata (USS) vjeruju da ni sada neće izostati domino efekat, te da će se nova poskupljenja goriva i struje preliti i na cijene osnovnih životnih namirnica, prevoza i drugih roba i usluga.

“Sve to u uslovima kada je većina naših sugrađana odavno dovedena na rub egzistencije. Unija je više puta od početka ove godine iskazala zabrinutost povodom najnovijih poskupljenja koje ne prati poboljšanje životnog standarda zaposlenih i građana, već ga dodatno urušava. Uvijek iznova se, kao po kalupu, teret pogrešnih odluka i neodgovornosti onih koji su te odluke donosili, pokušava riješiti ili uvođenjem drakonskih “mjera štednje” koje direktno pogađaju najranjiviji sloj društva i dovode do produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih”, kazala je za “Vijesti” predstavnica USS Ivana Mihajlović. Sve vrste goriva su od utorka poskupile pet do šest centi, dok će računi za struje biti veći od 1. maja u prosjeku za 2,7 odsto.

Godine počinju većim PDV-om, skupljom strujom…
Mihajlović je istakla da je prethodna godina obilježena brojnim poskupljenjima roba i usluga široke potrošnje uslovljenih povećanjem PDV-a sa 19 na 21 odsto, pa su tako prema zvaničnim podacima potrošačke cijene u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu zabilježile rast od 2,6 odsto.

“Početak ove godine obilježilo je novo poskupljenje cijene električne energije koje je samo priprema za dodatno poskupljenje od šest odsto. Činjenica da oko 60 odsto računa za električnu energiju ide na razne namete, a ne na cijenu potrošene električne energije, govori nam da je poskupljenje potpuno neopravdano. Imajući u vidu da je profit EPCG u prošloj godini bio iznad 40 miliona, kao i da su u javnosti iznijeli podatak da imaju više od 200 miliona eura u banci, apsurdna je odluka čelnih ljudi da se poveća cijena električne energije, posebno kada se pogledaju cijene na Hupex berzi koje su niže u odnosu na prošlu godinu”, kazala je Mihajlović.

Kada je riječ o novom poskupljenju goriva pošto je poznato da se od ukupne cijene goriva 55 do 60 odsto izdvaja za državu, logičan je zaključak, objasnila je Mihajlović, da je i tu bilo najlakše uzimati od građanina, dok se sa druge strane daju brojne povlastice investitorima koji uživaju sve moguće privilegije u Crnoj Gori.

Zbog novih poskupljenja Sindikat uprave i pravosuđa, Sindikat Rudnika uglja i Sindikat Javnog servisa su tražili povećanje zarada, ali konkretni odgovor na njihove zahtjeve od Vlade nije stigao.

“Informacije o povećanju minimalne zarade imamo samo na nivou onoga što je u medijima objavljeno, a to je postepeno uvećanje u periodu od tri do četiri godine. To rješenje nije pozitivno, jer je trenutak loš i već je u ovogodišnjem budžetu trebalo planirati novac za minimalno povećanje od 250 eura koliko traže dva sindikata”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

On je istakao da će novo poskupljenje sigurno uticati na životni standard građana kroz “neprimjetna poskupljenja” koja se mogu osjetiti kroz potrošačku korpu.

“Poskupljenje struje treba da prati veću zaradu, jer poskupljene životnih namirnica i te kako utiče na standard naših članova”, ocijenio je Rakočević.

Gradski autobuski prevoznici u Podgorici za “Vijesti” su kazali da neće poskupiti karte, a o tome ne razmišljaju za sada ni taksisti. Vlasnik preduzeća “Bulatović trgopolje” Božo Bulatović i pored poskupljenja goriva neće kartu povećavati, iako bi možda trebalo.

Direktor Gradskog saobraćaja Haris Alivodić istakao je da bi kartu, koja u Podgorici za vožnju autobusom košta 90 centi, trebalo čak i sniziti, kad bi nadležni uveli red u taksi prevozu.

Hitno dići minimalnu zaradu
“Ne razmišljamo uopšte o povećanju, čak i ova od 90 centi je previše. U Podgorici ima 1.500 taksista, a kada bi nadležne službe napokon uvele red u taj segment saobraćaja, da se ne bave linijskim prevozom, onda bi svima bilo bolje”, tvrdi Alivodić.

Kako je “Vijestima” nezvanično potvrđeno i u pekarskoj industriji ne razmišljaju za sada o poskupljenju svojih proizvoda.

Mihajlović je kazala da će u periodu koji slijedi, USS insistirati da Vlada zaustavi dalje urušavanje standarda zaposlenih i građana jer je jasno da kulminira nezadovoljstvo trenutnim stanjem i standardom.

“To u prvom redu podrazumijeva hitno povećanje minimalne zarade na 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, kao i potpuno odustajanje od novog najavljenog poskupljenja cijene električne energije.

Insistiraćemo da se ispregovarane izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju usvoje u Skupštini, po skraćenom postupku, kako bi stupile na snagu u drugom kvartalu ove godine. Ova i druga pitanja biće na sjednici našeg glavnog odbora koja je planirana polovinom ovog mjeseca”, kazala je Mihajlović. USS je zahtijevala da se na dnevnom redu posljednje sjednice Socijalnog savjeta uvrste tri, za njih, ključne teme – povećanje minimalne zarade, aktuelno i planirano povećanje cijene električne energije i nacrt novih rješenja u zakonu o zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali, kako je rekla Mihajlović, sjednica nije dala očekivane rezultate zbog činjenice da nijesu donijeti finalni zaključci.

“USS je istakla zahtjev da se odustane od povećanja cijene struje, iznijela svoju analizu o tome da ne postoji niti jedan opravdani razlog za poskupljenje. Apelovali smo da se u narednih 15 dana održi nova sjednica Socijalnog savjeta kako bi Ministarstvo finansija konačno odgovorilo dvogodišnjim zahtjevima USS za povećanjem minimalne zarade koja je od 2013. godine nepromijenjena i iznosi 193 eura”, kazala je Mihajlović.

“Vijesti” odgovore o poskupljenjima nijesu dobile od Saveza sindikata.

Uvesti red u taksi prevozu

Alivodić je istakao da su ga mnogi doživljavali kao “neprijatelja” taksista, ali da su ipak i pojedini od njih shvatili da je u pravu.

“Jer kada bi taj broj vozila u Podgorici bio sveden na recimo 400, svi bismo imali posla, mogli bi da zarade dobro, a onda da priušte kvalitetna vozila. Tada bi i mi, autobuski prevoznici, mogli da ulažemo u vozni park, odnoso da imamo nove autobuse”, istakao je Alivodić.

Iz Unije taksista Crne Gore “Vijestima” je saopšteno da neće poskupiti uslugu, odnosno da im je to najmanja briga.

Kako su pojasnili, stanje u toj oblasti mora da bude regulisano, jer godinama je haotično.

“To nam je glavna briga, da se suzbije napokon siva ekonomija, odnosno nelegalni taksisti, a da se kolegama koji rade po zakonu plaćaju poreze i omogući da od svoga rada žive”, istakli su Unije taksista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *