Vlada: Trgovine neće raditi nedjeljom i praznicima

Dodajte komentar

Vlada je odlučila da trgovine više neće raditi nedjeljom i praznicima. Objekti neophodni za nesmetano funkcionisanje društva izuzeti su od ovog pravila.

Premijer Duško Marković je poručio da je ovaj koncept dobar.

“Moramo politiku da socijalizujemo i činimo je humanom. Trka za novcem i profitom uništila je mnoge naše vrijednosti”, kazao je premijer.

Ova vijest će obradovati zaposlene u sektoru trgovine u Crnoj Gori, kojih ima oko 37 hiljada. Ovo zakonsko rješenje, podržali su i predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, a neke trgovine su već samoinicijativno uvele neradnu nedjelju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, u sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta u kojima se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo Ministarstvo ekonomije donijelo je rješenje za izuzetke..

“Kako se ovim zakonom uredjuje trgovina na malo i veliko, predlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo. Donošenje ovog Zakona ima za cilj unapredjenje položaja radnika u Crnoj Gori”, navode u resoru Dragice Sekulić.

Na ovaj način, kako dodaju, utiču pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

“Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom n ato da će se isti preliti na ostale dane. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedelje je podržano od strane Privredne komore Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu”, navode u MEK-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *