IRF plasirao više od 800 miliona eura

IRF je od osnivanja u crnogorsku ekonomiju plasirao nešto više od 800 miliona eura, što je značajna podrška za razvoj preduzetništva. Posebno kada su u pitanju mikro, mala i srednja preduzeća, kaže prvi čovjek Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević.

Ističe da je značajan porast plasmana u posljednje tri godine u odnosu na raniji period, kada je IRF za preduzetničke kredite godišnje izdvajao svega 20 do 30 miliona.

„Prošle godine je plasirano nešto više od 209 miliona eura. Najviše sredstava je plasirano u one sektore koji predstavljaju i prioritet razvoja Crne Gore-turizam, poljoprivreda, proizvodnja i usluge i tu smo se, prije svega, fokusirali još na neke nove sektore. Tu prije svega mislim na obnovljive izvore energije“.

Za ovu godinu IRF nudi 33 kreditne linije.

„Imamo različiti asortiman tih kredita, koji su fokusirani na to da kredit mogu dobiti i početnici u biznisu, ali i postojeća preduzeća, koja imaju u planu da kroz svoje potencijale prerastu iz mikro u mala preduzeća ili ona preduzeća koja spadaju u mala da mogu prerasti u srednja. Dakle, imamo i različite kredite za različite sektore“.

Garantni fond je, dodaje, novi mehanizam koji će se koristiti u narednom periodu.

„On će funkcionisati na sljedećem principu-svi oni mladi ljudi, i oni koji imaju potencijala da se bave biznisom i svi preduzetnici koji su na samom početku svog poslovanja, prvih nekoliko godina, u prilici su da realizuju svoju biznis ideju na način da ne moraju da obezbijede stopostotno kolateral, nego do 50 odsto ukupnog iznosa kredita“.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.