Dubrovnik

Dubrovnik će naplaćivati euro po putniku sa svakog kruzera

Grad Dubrovnik od 2021. godine uvodi boravišnu taksu za goste s kruzera u iznosu od jednog eura po gostu, od čega će grad u jednoj godini dobiti oko 950.000 eura, a prihod će biti namijenjen najvećim dijelom održavanju saobraćajnica, otkrio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za Poslovni dnevnik na turističkom sajmu ITB u Berlinu.

On se u srijedu sastao s predstavnicima velikih kruzing kompanija kao sto je Carnival, a jedna od tema bila je i nova taksa na koju se u tom gradu pripremaju.

Nakon rasterećenja rasporeda velikih brodova za kružna putovanja, čiji gosti na jedan dan posjećuju Grad, to će biti dodatan napor u nastojanjima da se umanje štetne posljedice velikih turističkih gužvi u Dubrovniku i poveća prihod za jačanje gradske infrastrukture.

S istim ciljem, Dubrovnik je među rijetkima već u ovoj godini iskoristio zakonsku mogućnost i povećao iznos paušalnog poreza za iznajmljivače na 750 kuna (oko 100 eura) po krevetu, a u idućoj godini taj iznos planiraju da povećaju na maksimalnih 1.500 kuna (više od 200 eura), od čega će Grad imati 12,5 miliona kuna prihoda (oko 1,7 milion eura), prenosi Investitor.

Inače, 12 miliona kuna godišnje Dubrovnik izdvaja za održavanje puteva.

“Kompanije nemaju ništa protiv toga da uvedemo taksi, samo su nas zamolili da im damo dovoljno vremena da se za to pripreme, jer će je naplaćivati agenti koji će je ukalkulisati u cijenu aranžmana”, pojasnio je Franković.

Dubrovnik je za sljedeću godinu potpisao ugovore s kruzerskim kompanijama kojima će se broj kruzera ograničiti na dva dnevno, tako da će u grad dolaziti najviše 5.000 posjetilaca.

To je rezultat intenzivnih pregovora grada s najvećim kruzing kompanijama okupljenim u udrugu CLIA, kako bi se riješio problem uplovljavanja i do sedam kruzera dnevno, s kojih bi se u grad slilo i do 10.000 putnika.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.