Wall Street

Wall Street: Indeksi pali treći dan zaredom

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali treći dan zaredom jer ulagači ne pronalaze razloga za dalju kupovinu dionica nakon snažnog rasta njihovih cijena od početka godine.

Dow Jones oslabio je 133 boda ili 0,52 posto, na 25.673 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,65 posto, na 2.771 bod, a Nasdaq indeks 0,93 posto, na 7.505 bodova.

Sa završetkom sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, kažu analitičari.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 10,6 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke centralne banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Time je S&P 500 nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, trzavica između Washingtona i Pekinga te povećanja kamata Feda u četiri navrata tokom prošle godine.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,28 posto, na 11.587 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.288 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,17 posto, na 7.196 bodova.

Check Also

Predlog rebalansa budžeta pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove

Predlog rebalansa budžeta je pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove i da teret …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *