Tarifni modeli cijena struje su prevaziđeni

Dodajte komentar

Bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Amer Jerlagić kazao je da tarifni modeli cijena električne energije, ili blok tarife, uvode oni sistemi koji nemaju dovoljno energije, koji uvoze energiju i onda na taj način stavljaju okove na ukupnu potrošnju struje.

Jerlagić, međutim, smatra da su tarifni modeli koje od 1. maja uvodi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prevaziđen model koji je imao smisla prije 60 ili 70 godina.

Amer Jerlagić

– Tarifni modeli za struju su šarena laža. Sada je 21. vijek i nije normalno sputavati potrošače da koriste manje energije. Pa nijesu ovo ‘50. i ‘60. godine prošlog vijeka, kada su tarifni modeli, odnosno blok tarife, imale smisla kazao je Jerlagić ta televiziju Al Džazira. Poručio je da treba zadržati niže cijene kilovat sati. Logičnije bi bilo da tarife svakako budu niže, a ne da nas sprečavaju da trošimo onoliko koliko nam je potrebno, dodao je Jerlagić.

Govoreći o energetskom bilansu regiona, Jerlagić je napravio dvije grupe.

– BiH i Srbija imaju najjeftiniju struju u Evropi. Srbija je, kada je uvoz u pitanju, oko pozitivne nule, BiH izvozi dok Makedonija i Crna Gora uvoze više nego što proizvode. Sa te strane tržište donekle ‘pegla’ te odnose i logično je što je struja nešto skuplja u te dvije države regiona. U Srbiji, recimo, nema potrebe za skupljom energijom jer je sektor amortizovan i nema potrebe za novim investicijama, dok Makedonija i Crna Gora zavise od cijena na berzi, naveo je Jerlagić.

Gubici ne smiju ići na teret potrošača

Govoreći o trošku gubitaka, Jerlagić kaže da je to svaka zemlja regulisala na svoj način. U svakom slučaju, smatra da on ne smije ići na račun potrošačima.

– Nema se prava da se ti gubici stavljaju na teret potrošačima, već se elektroprivrede moraju nositi sa svojim problemima gubitaka, odnosno, da ih tjeraju prema onim gubicima koji su tehnički, a to je između 6 i 8 odsto naveo je Jerlagić. Većina elektroprivreda ima značajne gubitke, kaže on, i dodaje da su najmanji u BiH, ispod 10 odsto, dok je prosjek u regionu oko 14 i 15 odsto.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *