Istočna Njemačka ni nakon 30 godina nije sustigla zapadnu po produktivnosti

Dodajte komentar

U Istočnoj Njemačkoj produktivnost je 30 godina nakon ponovnog ujedinjenja još uvijek znatno niža nego na zapadu zemlje, izvijestio je MDR.

TV stanica upućuje na novu studiju Leibniz instituta za ekonomska istraživanja Halle (IWH) prema kojem nijedna država na istoku nije produktivnija od najslabije zapadnonjemačke države, Saarland.

Predsjednik IWH Reint Gropp rekao je da su istočnonjemačka kompanija  20 posto manje produktivne od uporedivih zapadnih kompanija. U praktičnom smislu, to znači da prosječna istočnoevropska kompanija proizvodi 20 posto manje od zapadne kompanije s istim brojem zaposlenih. To je i u vezi s nestalim korporativnim sjedištima kompanija u Istočnoj Njemačkoj, ali naravno ne samo s tim, rekao je Gropp. Uglavnom su, međutim, državne podrške odgovorne za razvoj.

Međutim, ideje predsjednika IWH-a nisu bile prihvaćene s odobravanjem, a naišle su i na otpor nauke i politike. S druge strane, rukovodilac podružnice instituta Ifo u Dresdenu Joachim Ragnitz pripisuje manju produktivnost činjenici da su istočnonjemačka preduzeća previše jeftino nudila svoje proizvode na tržištima. To dovodi do začaranog kruga niskih plata i niskih cijena.

Komesar Savezne vlade za istok Christian Hirte rekao je da bez ciljane podrške, industrijske strukture na Istoku danas ne bi postojale. Političar CDU-a istaknuo je da još uvijek u prosjeku ima više radnih mjesta sa visokokvalificiranim zanimanjima na zapadu. Stručnjaci to pripisuju velikim korporacijama koje su rijetke na Istoku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *