TE tokom sanacije neće raditi do tri mjeseca godišnje

Dodajte komentar

Idejni projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka termoelektrane trebalo bi da bude završen do kraja marta, najavljeno je iz Elektroprivrede.

“Nakon toga će se pristupiti izradi tehničke specifikacije svih segmenata rekonstrukcije kao preduslova za raspisivanje javnog poziva za izradu, ugradnju i izvođenje radova”, kazao je Luka Jovanović Pobjedi.

Ugovor za izradu idejnog projekta, vrijedan 665 hiljada eura, potpisali su krajem marta prošle godine sa predstavnicima njemačke kompanije Steag Energy Services.

“Plan je da godišnji zastoji tokom rekonstrukcije ne prelaze dva do tri mjeseca, tako što će se većina radova obavljati istovremeno sa procesom proizvodnje”, naglasio je Jovanović, koji smatra da na taj način neće biti disbalansa količine električne energije potrebne konzumu.

“U slučaju nepredviđeno dužih zastoja naša Direkcija za upravljanje energijom će biti pravovremeno obaviještena, kako bi mogla da uveze potrebnu energiju”, poručio je Jovanović.

Ekološka rakonstrukcija prvog bloka podrazumijeva izgradnju postrojenja za odsumporavanje, za denitrifikaciju i prečišćavanje otpadnih voda, rekonstrukciju pomoćne kotlarnice i postrojenja za odvod šljake i pepela, te izgradnju rashladnog toranja.

“Primijenićemo sve mjere zaštite od buke i u konačnom izgraditi priključak za toplifikaciju Pljevalja”, najavio je Jovanović i podsjetio da je EPCG za ove potrebe predvidjela 40 miliona eura, a projekat će biti realizovan uz puno poštovanje obaveza iz važećih direktiva EU i OPT AUT opcije koja ističe posljednjeg dana 2023. godine.

“EPCG će uložiti i 20 miliona eura u nastavak korišćenja i rekultivaciju deponije na Maljevcu”, izjavio je Jovanović i objasnio da će se rekultivacija realizovati u fazama.

“U ovoj godini će početi rekultivacija kasete II na deponiji Maljevac, što će se finansirati iz kredita Svjetske banke od četiri miliona eura kazao je Jovanović i dodao da će se rekultivacija kasete I realizovati 2020-2021. godine, a kasete III 2023. godine. Završetkom tog projekta emisija gasova biće svedena i ispod dozvoljenih vrijednosti predviđenih domaćom i evropskom regulativom. Rekonstruisani blok će raditi u skladu Direktivom o industrijskim emisijama 2010-75-EU, odnosno postroženim graničnim vrijednostima emisija propisanih odlukom 2017-1442 EU od jula prošle godine”, rekao je Jovanović i naveo da će radni vijek postrojenja biti produžen za 15 do 20 godina, a sa dodatnim ulaganjima u revitalizaciju i zamjenu opreme vijek rada TE moguće je dodatno produžavati.

“Ako uzmemo u obzir da je Njemačka najavila da će koristiti ugalj do 2038. godine, planovi EPCG da postojeći blok TE radi još 20 godina su opravdani i realni, a time će biti omogućen i kontinuirani rad kompleksa TE i Rudnika uglja”, kazao je Jovanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *