‘Propada’ kompanija koja je SAD pretvorila u naciju zavisnika

Dodajte komentar

Suočen s gotovo 2000 tužbi žrtava opioidne krize, Purdue Pharma – proizvođač lijeka protiv bolova OxyContin – na ivici je stečaja, otkrivaju upućeni izvori Reutersa.

Uprava kompanije navodno ozbiljno razmišlja o proglašenju bankrota što oslikava pod kojim je pritiskom Purdue Pharma, ali i njezini vlasnici, obitelj Sackler. Podsjetimo, u američkoj je javnosti sve više optužbi da je kompanija godinama dovodila u zabludu ljekare i pacijente u vezi posljedica dužeg korištenja OxyContina.

Desetine hiljada umrlih

Protiv kompanije, ali i drugih proizvođača opioidnih lijekova, podignuto je preko 1600 tužbi u kojima stoji da su se koristili prevarom kako bi podstakli prodaju i korištenje svojih proizvoda koji izazivaju zavisnost.

Prema posljednjim podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, opioidi koji uključuju lijekove protiv bolova na recept te heroin i fentanil rezultirali su 2017. gubitkom 47.600 života zbog predoziranja što je šest puta više nego 1999. godine.

Na opioidnu krizu koja je zahvatila Ameriku lani se osvrnuo i predsjednik Donald Trump izjavivši da bi zbog toga htio tužiti proizvođače lijekova protiv bolova.

Purdue Pharma obavio je već nekoliko razgovora s odvjetnicima koji zastupaju tužioce radi potencijalne nagodbe. Inače, ovaj slučaj u SAD-u često upoređuju sa sličnom tužbom žrtava pušenja protiv duvanske industrije koja je 1998. završila nagodbom teškom 246 milijardi dolara. U tom kontekstu proglašenje bankrota treba promatrati kao Purdueov potez izbjegavanja isplate goleme odštete.

Naime, otvaranje stečaja prema američkom zakonu kompaniji donosi zaštitu na način da zaustavlja tužbe i otvara mogućnost da s tužiocima o nagodbi pregovara pod nadzorom stečajnog suda. Reutersovi izvori napominju kako odluka o otvaranju stečaja još nije donijeta. Iz Purdue Pharme poručuju kako ne komentarišu svoje finansijske i pravne poteze, s obzirom da su kompanija koja ne kotira na berzi. Međutim, ovakav potez, ako do njega uistinu dođe, bio je na neki način i očekivan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *