Poskupljuje li voda u Podgorici 22 odsto?

Dodajte komentar

OO „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica uskoro će Regulatornoj agenciji za energetiku uputiti zahtjev za izmjenu cijene vode u Podgorici, saopšteno je “Vijestima “ iz tog preduzeća. Iz Vodovoda nijesu odgovorili koliko će predložiti da poskupi cijena vode.

“Činjenica je da su cijena vode i odvod kanalizacije u Podgorici među najnižim u Crnoj Gori i među najpovoljnijim u regionu, kao i da od 2011. godine nijesu pretrpjele izmjene, a svjedoci smo širenja vodovodne i kanalizacione mreže i otvaranja novih izvorišta. Kada tome dodamo da smo na pragu realizacije najvrednijeg projekta u Podgorici i da je neophodno novo širenje kanalizacione mreže, naš zahtjev za korekciju cijene vode smatramo opravdanim i uskoro će biti upućen Regulatornoj agenciji za energetiku”, piše u saopštenju “Vodovoda”.

Prilikom nedavne posjete Lješanskoj nahiji gradonačelnik Ivan Vuković je pominjao predlog da voda poskupi 22 odsto.

„Na bazi detaljne analize koja je urađena u Vodovodu i kanalizaciji i u nadležnom organu uprave, vjerujemo da postoje brojni opravdani razlozi za utvrđivanje drugačije cijene. Prvenstveno, rukovodeći se potrebom da održavamo već izgrađenu infrastrukturu i da stvarimo uslove za izgradnju novih infrastrukturnih objekata za potrebe kvalitetnog vodosnabdijevanja građana Podgorice i tretmana otpadnih voda.”, saopštili su nedavno iz Glavnog grada.

Ministarstvo finansija proslijediće Glavnom gradu 35 miliona eura za potrebe realizacije projekta Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici i to je predviđeno ugovorom o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava koji su prije nekoliko dana potpisali Ivan Vuković, Pavle Radulović, ministar održivog razvoja, Darko Radunović, ministar finansija i Filip Makrid, izvršni direktor Vodovoda. Od ukupnog iznosa, kako su saopštili iz PG biroa, Glavni grad će vraćati osam miliona eura.

“Uspjeli smo da stvorimo pretpostavke za skori početak realizacije ovog projekta, kad kažem „realizacije”, mislim na ono što će ljudi imati priliku da vide na terenu. Za neupućene, treba reći i to da osim postrojenja koje će se graditi u blizini KAP-a, ovaj projekat podrazumijeva i izgradnju kolektorske mreže i širenja fekalne mreže, tako da će Podgorica za koju godinu dobiti 30-ak kilometara nove kanalizacione mreže. Dobiće i projektnu dokumentaciju za dalje širenje te mreže.”,rekao je Vuković.

Iz podgoričke opozicije poručuju da bi “Vodovod” prvo trebalo da smanji gubitke na mreži, da racionalnije posluje, uvede pojedinačne vodomjere u zgradama, smanji broj zaposlenih, pa tek onda da se razmišlja o cijeni vode.

Vodovod predlagao da voda 2017. poskupi 23,8 odsto

Preduzeće Vodovod je u maju 2017. godine najavljivalo da će promijeniti cjenovnik po kojem će cijena vode biti izjednačena za pravna i fizička lica. Voda će za domaćinstva poskupiti, ako se realizuje odluka Vodovoda, za 23,8 odsto, piše Dan.

Odluku o poskupljenju je tada donio odbor direktora preduzeća, a potpisao je Vladan Vučelić, tadašnji izvršni direktor, ali ta odluka je trebalo da prođe skupštinsku proceduru, jer je Glavni grad osnivač Vodovoda.

Cijena kubika vode sa PDV-om za domaćinstva sada je 40 centi, a 25 centi je kubik kanalizacije. Pravna lica iz prve kategorije vodu plaćaju 1,33 eura po kubiku a kanalizaciju 0,66 eura, dok oni iz A kategorije vodu plaćaju 1,14, a kanalizaciju 0,57 eura po kubiku. Kako je tada objašnjavao Petar Živković, predsjednik odbora direktora Vodovoda, po Zakonu o komunalnim djelatnostima cijene vode za pravna i fizička lica moraju biti izjednačene.

Cijena vode u Podgorici promijenjena je u avgustu 2011. godine kada je sa 22 centa povećana na 0,40 eura po kubiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *