Naslovne strane dnevnih novina za 6. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Firmi optuženog za aferu Telekom kredit od 2,7 miliona

Hidroenergija, u kojoj 40 odsto kapitala ima Oleg Obradović, dobila je krajem januara od Prve banke 2,7 miliona eura kredita i garanciju da, prije svega, refinansira obaveze prema Zapad banci. To je peti kredit uzet od Prve banke, a ukupno zaduženje iznosi devet miliona. Hidroenergija Montenegro, koja u vlasništvu ima šest mini-hidroelektrana (mHE) u opštini Berane, dobila je novi kredit kod Prve banke, čiji je najveći akcionar Aco Đukanović. Ovog puta je u pitanju kredit od 2,7 miliona eura. Sa petim po redu kreditom od 2,7 miliona kod Prve banke ukupan iznos pozajmljenih sredstava Hidroenergije kod ove banke iznosi devet miliona eura, pokazuju podaci iz katastra.

Zbog autoputa povećani javni dug u porezi

Evropska unija je potcijenilauticaj Kine na Balkanu, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han i izrazio zabrinutost zbog nivoa zajmova koje od Pekinga uzimaju te zemlje. Han je, u razgovoru za “Fajnanšel tajms objavljenom na vebsajtu lista, rekao u osvrtu na rivalske uticaje u regionu, da je zabrinut što neke zemlje uzimaju jako velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu, čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede.

Odložili izbor viceguvernera

Iako je bilo najavljeno da će se poslanici na drugoj sjednici prvog redovnog zasjednja, koja je juče počela, izjasniti o predlogu guvernera Radoja Žugića da se Zorica Kalezić imenuje za viceguvernera, to se, prema pouzdanim informacijama “Dana neće dogoditi. Kako smo nezvanično saznali iz više izvora, na jučerašnjem kolegijumu prije sjednice Skupštine, koji vodi predsjednik parlamenta Ivan Brajović, rečeno je da se neće glasati o Žugićevom predlogu.

Dnevne novine

UKIDANJEM ADMINISTRATIVNIH TAKSI GRAĐANI ĆE UŠTEDJETI DVA MILIONA

Vlada je novim zakonom o administrativnim taksama predložila smanjenje 72 takse, odnosno ukinula 49, što će predstavljati uštedu za obveznike plaćanja od oko dva miliona eura na godišnjem nivou, saopštio je ministar finansija Darko Radunović. On je na jučerašnjoj sjednici u Skupštini kazao da je Predlogom zakona o administrativnim taksama predloženo smanjenje 72 takse, 11 odsto od ukupnog broja, a ukinuto 49, sedam odsto ukupnih.

Saslušanje o energetskoj efikasnosti krajem marta

Konsultativno saslušanje na temu stanja u oblasti energetske efikasnosti biće održano krajem marta, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Odbor, na čijem čelu je poslanik DPS-a Predrag Sekulić, ranije je primio inicijativu NVO Građanska alijansa o održanju konsultativnog saslušanja povodom donošenje predloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o efikasnom korišćenju energije.

GLAVNI GRAD, ČELEBIĆ I KIPS HOĆE IMOVINU DAKIĆA

Na oglas za prodaju dijela imovine bivše fabrike “Radoje Dakić, koji je obuhvatao nepokretnosti u Podgorici i Beogradu, stiglo je sedam ponuda, o kojima će stečajna uprava odlučiti do sredine sljedeće sedmice. Za pet parcela ukupne površine 3.587 kvadrata Glavni grad Podgorica, tačnije njegova Direkcija za imovinu, ponudio je 430.117 eura. Interesovanje za kupovinu zemljišta nekadašnjeg privrednog giganta pokazale su i podgoričke kompanije Čelebić i Kips. Čelebić je za tri parcele ponudio 396.000 eura, dok Kips za 14.124 kvadrata nudi četiri miliona.

Pobjeda

Traže dozvolu za izgradnju prve faze petlje Smokovac

Ministarstvo saobraćaja uputilo je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju prve faze petlje Smokovac na auto-putu Bar Boljare. Zahtjev se odnosi na građevinski dio petlje, naplatnu rampu i trafostanicu 20/0,4 KV. Petlja će se nalaziti u Podgorici, na katastarskim opštinama Rogami i Doljani.

Obrađena 21 hiljada zahtjeva za legalizaciju

Na osnovu podataka iz februara obrade no je 21.000 od 50.000 podnijetih zahtjeva za legalizaciju. Za većinu obrađenih zahtjeva tražena je dopuna dokumentacije, dokje za manji broj prekinut postupak ili su donesena rešenja kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Canović.On naglašava da proces legalizacije nije blokiran, ali je sporiji od očekivanja zbog propisanih procedura i obima posla jedinica lokalnih samouprava i katastra, a ne zbog orto foto snimka, koji je završen prošle godine.

Ukidaju 49, a smanjuju 72 takse

Novim zakonom o administrativnim taksama, o kome je parlament juče završio raspravu, predviđeno je ukidanje 49 i smanjenje 72 takse. Ministar finansija Darko Radunović je objasnio da će to obveznicima uštedjeti dva miliona eura godišnje, za koliko će biti umanjeni prihodi budžeta. – U primjeni je 659 vrsta taksa i njihovo ukidanje i pojednostavljenje treba da rezultira stimulisanjem povoljnijih prilika i manjim troškovima za građane ocijenio je ministar i dodao da je uvedena mogućnost elektronskog plaćanja taksi.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *