FIFA u rezervi ima skoro tri milijarde dolara

Gotovinske rezerve Svjetske fudbalske federacije (Fifa) skočile su na rekordne 2,74 milijarde dolara, a prihod se povećao na 6,4 milijardi dolara u četvorogodišnjem periodu koji pokriva Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Snažni finansijski rezultati, do kojih je došla agencija AP, pokazuju da je Fifa prebrodila najdublju krizu u svojoj istoriji, koja je izbila 2015. godine kada su istragom u SAD zbog korupcije uhapšena nekolicina visokih zvaničnika svjetske kuće fudbala. Takođe, zbog finansijskih malverzacija smijenjen je i tadašnji predsjednik Fife Sep Blater.

Blatera je 2016. godine zamijenio Đani Infantino, koji je rekao da je “Fifa tada bila klinički mrtva organizacija”. Iako ga je Evropska fudblska unija (Uefa) kritikovala, Infantino sada može da pokaže da je budžet Fife zdrav. On će u junu ponovo biti izabran na tu funkciju, pošto nema protivkandidata na izborima.

Finansije između 2015. i 2018. godine premašila su očekivanja koje je Fifa predstavila prošlog juna na kongresu. Tada je procijenjeno da će se gotovinske rezerve povećati na 1,653 milijarde dolara, ali su do kraja prošle godine porasle na 2,74 milijarde.

Rezerve Fife na kraju 2014. godine bile su 1,523 milijarde dolara, nakon što je dobijeno 5,718 milijardi dolara poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Rekordan prihod od 6,4 milijarde dolara dostignut je uprkos tome što brojni sponzori nisu bili u Rusiji, odnosno nisu produžili ugovore posle Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

Infantinov protivnik na izborima 2016. godine šeik Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa rekao je da će Infantinov plan da poveća isplate članicama Fife dovesti do njenog bankrota, ali to se nije ostvarilo.

Fifa ima rigorozniji sistem kontrolisanja finansija, kako bi se spriječili novi korupcionaški skandali i odbila je 201 od 1.978 zahteva za finansiranje dobijenih u četvorogodišnjem ciklusu.

Infantino košta manje od svog prethodnika.

On je prošle godine zaradio 1,9 miliona dolara, a od bonusa još 550.000. Predsjednik Fife je 2017. godine zaradio 1,61 milion dolara bez bonusa.

Blaterova osnovna plata bila je tri miliona dolara, ali je 2015. godine dostigla 11 miliona, ugovorenim bonusom za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a 12 miliona četiri godine kasnije.

Njegov ugovor uključivao je bonus od 12 miliona dolara koliko bi zaradio da je završio predsednički mandat od 2015. do 2019. godine.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.