Bokan: Razmatramo ulazak na tržište Srbije

Dodajte komentar
Dragan Bokan

Dragan Bokan, vlasnik trgovinskog lanca Voli, govoreći o daljim planovima, za Bankar.rs kaze da namjeravaju da šire poslovanje u regionu a po svemu sudeći prva na redu bicć Srbija.“Prirodno je da nas pisle Crne Gore treba najvise zanimati srpsko trziste, pogotovo imajuci u vidu na slabu zastupljenost domaćih trgovina”, naveo je on.

Otkrio je da su se vec vodili razgovori sa jednim srpskim lancem o pravljenju zajedničke strategije.

“Voli bi bio većinski vlasnik, a oni bi ostali u manjinskom paketu. To je dobro jer oni imaju poznavanje tržista, a kroz manjinski paket bi mogli vise da zarađuju nego sada. Dugo smo razgovarali i ozasli smo s jednom ponudom, ali su oni ocekivali vise. Sada vodimo razgovore i sa drugima, a mozda i sami uđemo na trziste Srbije”, rekao je Bokan.

Podsjećajuci da je Voli najveći kupac stpskih proizvoda, ocijenio je da bi Voli bio osvježenje za srpsko trziste.

Bokan, koji je učestovao na jednom od panela na Kopaonik biznis forumu, poručio je da je siva ekonomija najveći problem u poslovanju.

Podsjećajući da Voli ima udio od 30 odsto u Crnoj Gori po prodaji, naglasio je da je jedan od najvećih problema za njih zaposljavanje radnika na crno, kao i plaćanje poreza i doprinosa na minimalne plate.

“U Crnoj Gori je dobar ambijent za poslovanje, ali je daleko od odličnog. Imamo dobar rast BDP-a posljednjih godina i ljudi koji vode ekonomsku politiku očekuju taj trend i u narednim godinama”, naveo je Bokan.

Dodao je i da investicije u turizam iznose milijardu eura, ali da je najveća barijera siva ekonomija.

“Sama vlada je rekla da je siva ekonomija na nivou od 30 do 40 odsto, što znaci da oko 1,5 milijarda eura ide sivim kanalima. Kao jedan od velikih problema je promet akciznih proizvoda na crnom tržistu”, istakao je Bokan i zakljucio da ocekuje od Vlade da se smanji nivo sive ekonomije.

Govoreći o hrvatskom Agrokoru, on je ocijenio da drzava ne moze da vodi biznis, već da treba da bude regulator.

“Način na koji je vođen Agrokor nije dobar, ali brine me to sto drzave Zapadnog Balkana nemaju strategiju za trgovine. A jedina sansa za opstanak je jačanje domaće trgovine”, naglasio je Bokan.

Izvor: Bankar.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *