CBCG: Očekujemo da CKB pažljivo razmotri pitanje zaposlenih u slučaju preuzimanja Societe Montenegro

Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) nije podnešen zahtjev za preuzimanje Societe Generale Montenegro banke AD Podgorica (SGM) od strane OTP Grupe – Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica (CKB), saopšteno je našem portalu iz Centralne banke.

“Kao što je poznato, najava mogućeg odlaska SGM na osnovu jednog od propisanih modela napuštanja našeg tržišta predstavlja pravo osnivača, a CBCG je tu da ocijeni prihvatljivost konkretnog modela, uz puno poštovanje zakonskih ovlašćenja i obaveza. U konkretnom slučaju, u skladu sa zakonom, banka je dužna da prije podnošenja zahtjeva CBCG za odobrenje restrukturiranja spajanjem banaka, podnese zahtjev za odobrenje ostvarivanja koncentracije na tržištu. Dakle, odobrenje za ostvarivanje koncentracije na finansijskom tržištu je preduslov za podnošenje zahtjeva za odobrenje restrukturiranja banaka spajanjem”, saopšteno nam je iz CBCG.

Iz Centralne banke nisu konkretno odgovorili da li bi preuzimanje Societe banke od strane CKB-a dovelo do monopolskog položaja OTP grupacije u Crnoj Gori, koliki bi tačno udio na tržištu u slučaju spajanja imala CKB te  šta bi za bankarski sektor Crne Gore značilo ukoliko dođe do pomenute akvizicije.

Kako su naveli iz centralne monetarne institucije, potpuna ocjena o poželjnosti koncentracije vrši se u postupku koji je utvrđen zakonom, kada je moguće pribaviti sve relevantne i aktuelne informacije i podatke od značaja za ocjenu CBCG po ovom pitanju.

“Parametri poslovanja i indikatori koji se cijene pri odobravanju koncentracije su podložni promjenama tokom vremena, u pozitivnom ili negativnom smjeru, tako da će se u slučaju eventualnog pokretanja postupka pripajanja, procjena bazirati na najaktuelnijim podacima”, navode iz Centralne banke.

Eventualno  preuzimanje SGBM od strane OTP Grupe, međutim, smatraju sindikati, nije dobra vijest za zaposlene u ove dvije banke. Lidija Pejović, predsjednica sindikata SGM banke iskazala je zabrinutost za sudbinu oko 400 zaposlenih iz te dvije banke, koji će prema procjenama sindikata biti prekobrojni ako CBCG u narednih šest mjeseci dozvoli spajanje.

Iz CBCG kažu da pitanja u vezi sa granskim kolektivnim ugovorom u bankarskom sektoru i eventualnim posljedicama usljed njegovog nepostojanja nijesu u nadležnosti centralnih banaka ali da uzimajući u obzir značaj i obim procesa eventualnog pripajanja ove dvije banke, CBCG očekuje da će CKB pažljivo razmotriti pitanje zaposlenih, kao i dalje ostvarivanje i zaštitu njihovih prava i interesa u skladu sa zakonom i ugovorima o radu.

“Ovo iz razloga što, ukoliko se u drugoj fazi odlučivanja CBCG podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za pripajanje, kao jedan od bitnih uslova CBCG će cijeniti i to da li banka preuzimalac posjeduje, između ostalog, dobar sistem organizacije koji će joj omogućavati da banku koja se pripaja potpuno integriše u svoj sistem, na način koji ne ugrožava njegovo funkcionisanje, što će u kontekstu posjedovanja adekvatne organizacione strukture imati uticaja i na zaposlene u ove dvije banke, te će na taj način ovo biti predmet razmatranja CBCG, u granicama ovlašćenja propisanih zakonom”, kazali su za Bankar iz CBCG.

Iz Crnogorske komercijalne banke (CKB) kažu da će njihova banka tek nakon realizacije finansijske transakcije postati vlasnik Societe Generale banke i da će do toga doći u narednim mjesecima, u zavisnosti od dobijanja svih potrebnih regulatornih odobrenja.

“Nakon toga ćemo započeti proces pažljivog planiranja procesa integracije”, navode iz CKB.

OTP banka je zaključila ugovore o kupovini akcijskog kapitala sa podružnicama Societe Generale grupe u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Bugarskoj i Moldaviji. Prosječno vrijeme trajanja procesa integracije može potrajati i do 18 mjeseci, ali to zavisi od niza faktora, kao što su veličina banke, kompleksnost sistema, itd.

CKB je dio OTP grupe od 2006. godine koja se kontinuirano razvija i širi na Balkanu i u Centralnoj i istočnoj Evropi a iz banke tvrde da transakcija može donijeti samo benefite za klijente

“Klijenti CKB-a mogu imati samo dodatne benefite od snage ove bankarsko finansijske grupe, modernog pristupa bankarstvu, dobre usluge i proizvoda koji prate potrebe klijenata, kao i profesionalnog stava prema klijentima”, navode iz CKB-a.

I iz Societene banke uvjeravaju da bez obzira na preuzimanje neće biti promjena u načinu poslovanja banke sa klijentima banke, fizičkim i pravnim licima.

“Naši klijenti mogu biti uvjereni da ćemo im, kao i uvijek, biti na usluzi i da ćemo sve poslovne aktivnosti obavljati profesionalno i sa maksimalnom posvećenošću u zajedničkom interesu”, kazali su nam iz Societe-a.

Na pitanje o razlozima izlaska Societe Grupe sa tržišta Crne Gore, iz banke kažu kako se sve kompanije vremenom mijenjaju te da se odluke o ulasku ili izlasku sa određenog tržišta donose se na osnovu prioriteta svake kompanije.

“Ova odluka je dio plana preusmjeravanja SG Grupe čiji su se primarni ciljevi usresredili na prisustvo na tržištima na kojima se može pozicionirati kao banka najvišeg nivoa servisa, sa kritičnom veličinom i potencijalom za stvaranje sinergije s drugim kompanijama unutar SG Grupe”, zaključuju iz Societe Generale banke Montenegro.

Dogovorena cijena za kupovinu 90,56 odsto akcijskog kapitala crnogorske podružnice Societe Generale grupe iznosi 40,46 miliona eura. Kupovna cijena po akciji iznosi 461,81 eura. CKB je najveća banka u Crnoj Gori a sa tržišnim učešćem od 11,5 odsto, Societe Generale banka Montenegro je četvrta po veličini na crnogorskom bankarskom tržištu i kao univerzalna banka je podjednako aktivna u segmentu građana i preduzeća.

OTP ulazi na slovenačko tržište

Mađarska OTP banka već godinama pokušava da uđe na slovensko tržište. SKB banka je već trebala biti prodata mađarskoj OTP banci. Osim toga, zainteresovani su za Abanku.

“Odluku će donijeti uprava naše banke u martu. Ne mogu potvrditi, ali pretpostavljam da ćemo dati obvezujuću ponudu”, rekao je Laszlo Wolf, član upravnog odbora mađarske banke OTP, zamjenik predsjednika uprave za preuzimanja i akvizicije.

Prema njegovim riječima, sposobni su učiniti Abanku aktivnijom u području potrošačkih i hipotekarnih kredita, kao i u projektnom finansiranju.

U vezi s njihovim vlasništvom, ne očekuju se značajnije promjene u poslovnom modelu.

“Mislimo da Abanka ima izvanredan broj kvalitetnog osoblja”, rekao je Wolf, dodajući kako je “trenutno teško govoriti o razmjeni na vrhu banke. Prenećemo naše bogato iskustvo na Abanku”.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

One comment

  1. A kakve veze CBCG ima sa zaposlenima? Izigrava li ovo opet guverner predsjednika Vlade ili se sveti glavnom izvrsnom direktoru CKB, Kovaču – koji ga ne benda 1%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *