Istraživanje: Štednja, ali prvenstveno tako da “keš” bude pri ruci

Dodajte komentar

Broj građana koji na neki način štede novac je sličan, nešto veći u Crnoj Gori nego u Srbiji, pokazuje istraživanje Kantar TNS.

Oko trećina ispitanika u obje zemlje navodi da štedi novac na neki način, i to nešto češće u Crnoj Gori nego u Srbiji (34% naspram 27%). Ipak, u obje zemlje najviše je onih koji kažu da ne štede i da nemaju tu mogućnost.

Profil crnogorskog štediše

  • Muškarac ili žena, prosječno 40 godina
  • Višeg ili visokog obrazovanja (47%), zaposlen puno radno vrijeme, sa ličnim primanjima od 700 EUR (54%), a idealno 800 EUR i više (svi štede)
  • Vjerovatnije je da živi na jugu (44%) ili u centru (37%), nego na sjeveru Crne Gore (tek 19%)

Profil srpskog štediše

  • Muškarac ili žena (nema razlika u polu), prosječno 43 godine
  • Češće višeg ili visokog obrazovanja (49%), zaposlen (ali i samo-zaposlen ili preduzetnik, 47%), sa ličnim primanjima od bar 500 EUR (54%), a idealno 700 i više (68% štedi)
  • Živi u regionu Beograda (39%), a najrjeđe je iz jugoistočne Srbije (samo 19% kaže da štedi na neki način)

Glavni način štednje za stanovnike obje zemlje je ustvari čuvanje raspoložive gotovine, na tekućem računu ili kod kuće. Mnogo je manje „klasičnih štediša“, koji kao glavni način štednje navode depozit, životno osiguranje, ili bar sef u banci.

 

Iako su podaci generalno slični, upadljiva je razlika u pogledu jednog od načina štednje: u Crnoj Gori se kao primarni vid štednje rjeđe navodi bankarski depozit. S obzirom da su kamatne stope na štednju progresivno padale na oba tržišta, izgleda da su u Srbiji i dalje spremniji da sredstva oroče (i odlože), računajući bar i na minimalni prihod.

  • U Srbiji je štednja uz bankarski depozit povezana sa obrazovanjem – za nju se najčešće opredjeljuju obrazovaniji ispitanici.
  • U Crnoj Gori, ovaj vid štednje je povezan sa ličnim primanjima (800 EUR i više), ali i regionom – stanovnici juga češće nego ostali navode da je ovo njihov glavni način štednje

O ISTRAŽIVANJU

Istraživanje za obje zemlje reprezentuje populaciju starosti od 18-65 godina, urbane i ruralne sredine.

U Srbiji je ispitano 1000 ispitanika, a u Crnoj Gori 600 ispitanika. Primijenjen je višeetapni stratifikovani uzorak i intervju licem u lice, uz prikupljanje podataka na tablet računarima.

Kantar TNS je prisutan u preko 90 zemalja širom svijeta. TNS postoji duže od 70 godina, a od 2008. je dio Kantar, WPP grupe.

Regionalno: Kantar TNS SEE direktno pokriva Bugarsku, Srbiju, BiH, Makedoniju, Kosovo, Rumuniju, Albaniju i Moldaviju.

 Lokalno (Srbija i Crna Gora): TMG Insights (ranije TNS Medium Gallup) postoji duže od dvadeset godina. Suvlasnik je Kantar TNS, a agencija je punopravni član Gallup International asocijacije. Terenskim kapacitetima pokriva tržište Srbije i Crne Gore, uz dogogodišnju saradnju sa lokalnom agencijom u Crnoj Gori (Stars up).

Kontakt za informacije:
TMG Insights Srbija

Stars up Crna Gora

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *