Predstavljen peti Izvještaj o poslovnom ambijentu Američke privredne komore

Dodajte komentar

Sveukupni poslovni ambijent u Crnoj Gori se poboljšao u prethodne dvije godine, iako postoji značajan prostor za dalji napredak, jedan je od zaključaka petog Izvještaja o poslovnom ambijentu Američke privredne komore, a koji je predstavljen na konferenciji „Otvoreno sa premijerom“ 4. marta 2019. godine. Povodom ključnih nalaza i preporuka Izvještaja održan je intervju sa predsjednikom Vlade, Duškom Markovićem.

Sveukupna prosječna ocjena poslovnog ambijenta u Crnoj Gori za period 2017-2018. iznosi 6,29 što predstavlja napredak u odnosu na prethodni Izvještaj za period 2015-2016, kada je iznosila 5,57.  

Predsjednica AmCham Montenegro, Katarina Bulatović, učesnicima konferencije je prezentovala ključne nalaze i preporuke Komore kako bi se stvorile ključne pretpostavke za unapređenje poslovnog ambijenta.

-Potrebno je u najranijoj fazi uključiti predstavnike privatnog sektora u proces izrade i donošenja zakona i drugih propisa koji imaju uticaja na poslovni ambijent. Javne rasprave bi trebalo da budu obavezne za donosioce odluka i da se sprovode blagovremeno. Nadalje, borbu protiv sive ekonomije treba sprovoditi na odlučniji način, naročito prema subjektima koji nisu registrovani za obavljanje privredne djelatnosti, dok zakon o radu treba uskladiti sa najboljim praksama radnog zakonodavstva EU, kazala je Bulatović.

Takođe, jedan od glavnih nalaza Izvještaja tiče se digitalizacije javne uprave, koju bi, prema preporukama Američke privredne komore, trebalo postaviti kao jedan od ključnih prioriteta Vlade. Modernizacijom uprave, kroz uvođenje e-servisa, ostvarile bi se uštede kroz eliminisanje paralelnih procesa, skratilo vrijeme za obradu postupaka, povećala efikasnost i dostupnost, transparentnost i kvalitet usluga koje se pružaju građanima i privredi.

Kada je u pitanju kreiranje stabilne i predvidive poreske politike, od donosilaca odluka se očekuju blagovremene najave izmjena poreske regulative, a u cilju prilagođavanja privrednika novonastalim uslovima, zaključeno je u izvještaju.

U intervjuu koji je vođen između predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednice AmCham Montenegro Katarine Bulatović, diskutovani su nalazi Izvještaja. Premijer Marković je poručio je privrednicima da su ekonomski rezultati Vlade u protekle dvije godine impresivni, a da najvažnijim smatra otvaranje gotovo 11.000 novih radnih mjesta, da inspekcijske službe postižu odlične rezultate, turizam ruši rekorde, te da Vlada razmišlja da smanji poresko opterećenje rada i da istovremeno poveća minimalne zarade.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije, predsjednik Vlade je rekao da je uspješna ekonomska i finansijska politika rezultat i pojačanog rada inspekcijskih službi i to uprkos nedostatku kapaciteta.

-Zbog toga sam lično sam preuzeo koordinaciju sa inspekcijskim službama u suprotstavljanju sivoj ekonomiji i neformalnom tržištu. To daje rezultate ne samo u ciframa i pokazateljima nego i u stvaranju novog, motivacionog ambijenta, gdje profesionalizam dolazi do izražaja i gdje ljudi shvataju koliko je to važno za budućnost Crne Gore i njenih građana, rekao je premijer.

Na Konferenciji se gostima obratila i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Nj.E. gđa Džudi Rajzing Rajnke. Ambasadorka je u obraćanju istakla da su izgradnja novih puteva, projekti obnovljivih izvora energije, projekti u sektoru turizma i nove inicijative za podsticanje inovacija –  ohrabrajući znakovi svijetle ekonomske budućnosti Crne Gore, te dodala da Američka privredna komora ima odličnu priliku da pruži ključnu ulogu u povezivanju privatnog sektora i Vlade.

AmCham Izvještaj o poslovnom ambijentu u 2019. godini, koji se izrađuje za dvogodišnji period, je peti izvještaj ove vrste koji je Američka privredna komora pripremila od svog osnivanja 2008. godine.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici privatnog sektora, državne uprave i diplomatskog kora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *