Naslovne strane dnevnih novina za 4. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Cijene industrijskih proizvoda porasle 1,8 odsto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori ujanuaru u odnosu na decembar prošle godine bile su u prosjeku više 0,8 odsto, pokazuju podaci Monstata. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine bile su u prosjeku više 1,8 odsto navodi se u saopštenju. Statističari su objasnili da indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima.

Najavljuju niže troškove plaćanja karticama

U Crnoj Gori ima 301.597 korisnika platnih kartica građana i preduzeća, preduzetnika… Broj izdatih karticaje veći za 136.024 ili ukupno 437.621, što znači da neko ima dvije ili više kartica. Česte su žalbe da banke naplaćuju visoke naknade na transakcije karticama, naročito kreditnim kojima se može koristiti i novac banke za razliku od debitnih gdje vlasnik može plaćati samo do visine gotovine na svom računu. Iz CBCG su, međutim, Pobjedi kazali da je visina naknade strav poslovne politike i konkurencije svake banke, ali i najavili da se priprema teren da transakcije budu jeftinije.

Prenose rizik na privatnika

Vlada bi do kraja marta trebalo da usvoji prijedlog zakona o javnoprivatnom partnerstvu, a Pobjedi su iz Ministarstva finansija saopštili da očekuju da će procedure poštovati kako ne bi bilo kašnjenja. Zakon će propisati novi model javnih ugovora koji znače prenošenje rizika na privatnog partnera.

Dan

Građani u Crnoj Gori plaćaju struju jeftinije nego u Americi

Iz Elektroprivrede (EPCG) su saopštili da građani Crne Gore plaćaju jeftinije struju nego što to čine građani Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Iz EPCG su reagovali na tekst “E lektroprivreda hoće struju duplo skuplju nego u u Americi, koji je objavljen juče u dnevnom listu “Dan. U tom tekstu objavljen je februarski račun za utrošenu e lektričnu energiju u Čikagu, koji je iznosio 28,80 dolara, odnosno oko 25 eura, dok je, sa druge strane, prema zvaničnim podacima prosječan račun za struju u januaruu Crnoj Gori iznosio oko 50 eura.

Dug za zapise 72 miliona

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da ukupan dug Crne Gore, no osnovu emisije državnih zapisa, trenutno iznosi 72 miliona eura. Agencija Mina biznis imala je uvid u dokumenta ministarstva, gdje je taj dug evidentiran na 27. februar.

Obnovljivi izbori energije prioritet i razvojni potencijal

Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inžinjering Elektroprivrede (EPCG) Ivan Mrvaljević kazao je da je prošle godine ta kompanija uložila 12 miliona eurau investicione projekte.Istakao je da iskorištavanje obnovljivih izvora ima prioritet, jer oni predstavljaju najveći razvojni potencijal.

Dnevne novine

Vjetar, sunce i voda su najveći razvojni potencija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je prošle godine uložila 12 miliona eura u investicione projekte, a ove planira još i više, najavio je izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inžinjering te kompanije, Ivan Mrvaljević. On je za list Elektroprivreda naveo da ih čekaju značajni projekti poput novog kreditnog aranžmana od 33 miliona eura za rekonstrukciju i modernizaciju hidroelektrane (HE) Perućica.

Pošteno poslovanje je najbolja zaštita od lažnih optužbi

Bio sam u Crnoj Gori nekoliko puta, uključujući i period kada sam bio član Vlade SAD. Ova zemlja me veoma interesuje iz različitih razloga: jedan je što sam Amerikanac, a ovo je sada veoma važna zemlja za SAD ne samo kao NATO partner, već kao buduća članica EU, kazao je Lui Fri (Louis J. Freeh) u intervjuu za portal CdM. Nekadašnji direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) u dva mandata i danas uživa veliko poštovanje u SAD. Godinama se borio protiv Koza nostre, bio je prijatelj Đovanija Falkonea, federalni sudija, a sada je član odbora direktora Univerzal kapital banke (UCB) u Podgorici.

Nema prepreka za ekipe

Crna Gora je prethodnih dana bila pod dejstvom specifične meteorološke situacije. Orkanski vjetar je rušio sve pred sobom. Takvo rušilačko dejstvo vremenskih parametara nikako ne pogoduje nadzemnim elektroenergetskim vodovima. Ali oni koji se nose sa svim nedaćama koje priroda uspije prirediti su dalekovodne ekipe i ekipe održavanja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *