Amerika najmoćnija zemlja na svijetu, slijede Rusija i Kina

Dodajte komentar

Prema najnovijoj rang listi, SAD su zadržale mjesto najmoćnije zemlje na svijetu u 2019. godini, a u stopu je prate Rusija i Kina.

Rang lista “US News and World Report” razmatra političke i finansijske uticaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske i kako ona djeluje kao međunarodni lider.

“US News and World Report” opisuje SAD kao “dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svijetu” i zemlju koja ima veliki kulturni uticaj na svijet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama širom svijeta.

Navodi se i da su političke odluke predsjednika Donalda Trumpa “izazvale pitanja širom svijeta, uključujući i najbliže saveznike, o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni”, prenosi Tanjug.

Rusija se opisuje kao najveća svetska zemlja po kopnenoj masi i koja deli granicu sa više od deset zemalja, a velika moć te zemlje objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte i uglja, i naglaskom na vojsci.

Kina ima najveće svjetsko stanovništvo i drugu najveću svjetsku ekonomiju, a kako se navodi u izvještaju, doživjela je brz ekonomski razvoj, iako milioni ljudi još žive ispod granice siromaštva.

Na četvrtom i petom mjestu su Njemačka i Velika Britanija, a zatim slede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *