pejaković: Spajanje CKB i Societe Generale neće uticati na stabilnost depozita

Eventualno spajanje Crnogorske komercijalne (CKB) i Societe Generale banke Montenegro, sistemski gledano, neće uticati na stabilnost depozita i smanjenje kreditne aktivnosti, smatra generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković.

On je istakao i da će vrijeme pokazati kako će taj proces uticati na tržište u smislu povećanja ili smanjenja učešća u prvih par godina dok se ne konsoliduje nova banka.

“Nema bojazni ni za stabilnost depozita, ni u smanjenju kreditne aktivnosti, a ostale banke u sistemu sigurno su razmatrale postavku prema novoj okolnosti. Aktivnost i najava su promišljeni i napravljeni u skladu sa zakonom, gdje je za kratko vrijeme urađena projekcija poslovanja za tri godine za namjereno preuzimanje, a navedena je i cijena preuzimanja”, kazao je Pejaković agenciji Mina-biznis i dodao da je konačna odluka o preuzimanju na Centralnoj banci (CBCG).

CKB, koja je dio mađarske OTP grupe, saopštila je u četvrtak da je potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generala.

“Spajanje banaka je tržišna i zakonski regulisana kategorija, dok odluka o kupoprodaji zavisi od strategije o povlačenju ili pojačanom prisustvu na određenom tržištu”, zaključio je Pejaković.

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *