Londonska berza otpušta 250 radnika

London Stock Exchange Group (LSE) najavila je da će otpustiti 250 radnika kako bi uštedjela na troškovima u sklopu priprema za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Cilj je uštedjeti 30 miliona funti godišnje, pri čemu u kompaniji ističu da uprkos tome neće ostvariti zacrtanu maržu temeljne dobiti za ovu godinu od oko 55 posto s obzirom na planiranu kapitalnu potrošnju. Otpuštanja će zahvatiti sve delove poslovanja, a fokusirće se na smanjeno udvostručavanje poslova, istakao je izvršni direktor David Schwimmer.

Svi djelovi grupe, uključujući one za koje se procjenjuje da će biti najteže pogođeni Brexitom, poput kliringa, i dalje dobro posluju, bez promjena u tržišnoj poziciji, naglašava Schwimmer.

“Jako smo dobro pripremljeni za sve scenarije Brexita”, kazao je čelnik LSE-a novinarima.

“Očekujemo da će prilike za rast na međunarodnom nivou amortizirati eventualne nepovoljne trendove na tržištu u 2019.”, naglasio je Schwimmer.

Trgovinska platforma Turquoise podnijela je zahtjev za izdavanjem dozvole za otvaranje centra u Amsterdamu koji bi nakon Brexita trebao pružati usluge klijentima u Evropskoj uniji. Schwimmer očekuje da će nadležni regulatori uskoro odobriti njihov zahtjev.

U slučaju da Britanija s EU postigne dogovor o tranzicionom razdoblju, dionicama čije su cijene iskazane u eurima i dalje će se trgovati u Londonu, dodaje on.

Check Also

Osiguravajuća Grupa Sava kupila NLB Vita d.d

Osiguravajuća Grupa Sava je postala stoprocentni vlasnik životnog osiguravajućeg društva NLB Vita d.d., pošto su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *