Žena se u poslu može osloniti samo na sebe

Dodajte komentar

U Crnoj Gori se još favorizuju muškarci u poslovnoj i privatnoj sferi, iako sve više žena preuzima liderske pozicije, saopštila je Pobjedi predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović. Upozorila je da su žene rijetko vlasnice imovine i samim tim teže dolaze do kreditne podrške za otpočinjanje i razvoj biznisa.

Navela je da kompanije zapošljavaju sve više žena na rukovodećim funkcijama i da se svijest Crnogoraca polako mijenja.

Put

– Ali će kod nas žena preći teži put u odnosu na kolegu i na svojim leđima nosiće ne samo teret poslovanja, već i obaveze koje se odnose na porodicu i dom. Za sada, stanje je takvo da se žene mogu osloniti samo na sebe, naglasila je Dautović. Prema njenim riječima, žene su vlasnice imovine u samo malom broju slučajeva, zbog tradicionalnog stava o tome da samo muškarac nasljeđuje i posjeduje imovinu.

– Samim tim žene teže dolaze do kreditne podrške. Potrebna je promjena tradicionalnog pristupa imovini i vlasništvu nad njom, istakla je Dautović i dodala da treba poraditi i na akcionom planu Strategije razvoja ženskog preduzetništva od 2015. do 2020. godine, kroz konkretnu podršku.

– Potrebno je uskladiti institucije i napraviti sinergiju između njih, kako bi imali lakši pristup informacijama, i umrežiti različite aktere ženskog preduzetništvam, poručila je Dautović, koja smatra da tržište treba da prihvati različitosti i da pruži šansu jednakih mogućnosti za sve.

– To se može postići prihvatanjem obrazaca i ženskog modela u poslovnoj sferi. Potrebno je slušati glas preduzetnica i raditi na olakšavanju obavljanja poslovnih poduhvata žena i raditi na smanjenju barijera sa kojima se susreću preduzetnice, rekla je Dautović, navodeći da Vlada, organi uprave i lokalne samouprave, kao i drugi donosioci politika u značajnoj mjeri podržavaju preduzetnice.

– Ali, sve to može bolje, poručila je Dautović.

Okruženje

Ocijenila je da se poslovno okruženje, u kome preduzetništvo danas funkcioniše, značajno razlikuje od onog u prošlosti.

– Preduzetništvo reafirmaciju doživljava u zemljama koje se vraćaju otvorenoj tržišnoj privredi, to je slučaj i sa Crnom Gorom. Ono je nada za hiljade muškaraca i žena koji su bez posla i žele da pokrenu sopstveni biznis i tako riješe problem egzistencije svoje porodice i daju doprinos bržoj promjeni privredne strukture i definitivnom napuštanju zaostalosti i siromaštva, kazala je Dautović, navodeći da se Crna Gora danas brzo razvija i važi za atraktivnu turističku destinaciju u koju stranci rado dolaze, a lokalno stanovništvo sve više ulaže u svoj razvoj i emancipaciju, a time i razvoj ženskog preduzetništva.

– Naše udruženje osnovalo je deset uspješnih preduzetnica 3. marta 2009. godine kroz projekat ,,Zapadni Balka”n i uz podršku Zanatsko preduzetničke komore Crne Gore. Udruženje nastoji da ohrabri žene da pronađu ličnu motivaciju i da se uključe u preduzetničke aktivnosti, izjavila je Dautović i navela da su aktivne na međunarodnim konferencijama, sajmovima, seminarima i obukama u cilju jačanja preduzetničke aktivnosti žena u našoj zemlji, kao i da Udruženje pruža ženama konsultantske usluge, ekonomsku i pravnu podršku. Prema njenim riječima, maksimalno su iskorišćena sredstva iz projekta “Zapadni Balkan” i članice su slate u inostranstvo na određena usavršavanja.

-Postigli smo i određene dogovore sa institucijama i nevladinim organizacijama. Zadovoljni smo rezultatima, ali uvijek nastojimo da to bude još bolje, rekla je Dautović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *