Tesla prodaje svoj Model 3 po 35.000 dolara

Dodajte komentar

Tesla je najavila u četvrtak prodaju svojeg Modela 3 po cijeni od 35.000 dolara s vremenom isporuke od dvije do četiri nedjelje, te zatvaranje mnogih maloprodajnih objekata širom svijeta.

Najava je stigla gotovo tri godine nakon što je izvršni direktor Elon Musk obećao prodaju najjeftinijeg modela Tesle po toj cijeni, kako bi postao dostupan i na masovnom tržištu. U cijelom svijetu prodavaće se samo online, dok će mnoge prodavnice biti zatvorene.

“Preusmjeravanje cijele prodaje na internet u kombinaciji s rezanjem drugih troškova omogućiće nam smanjenje cijene vozila za oko šest posto u prosjeku, tako da ćemo postići cijenu od 35.000 dolara za Model 3 ranije nego što smo očekivali”, objavila je kompanija na svojoj web stranici.

Ovo je treći put ove godine da Tesla snizuje cijenu Modela 3, koji je još nedavno stajao 42.900 dolara.

Nova verzija automobila postiže najveću brzinu od 130 milja na sat (209 kilometara na sat) i ubrzava od nule do 60 milja na sat za 5.6 sekundi. Za 2000 dolara više Tesla nudi verziju s 240 milja (386 kilometara) dometa i maksimalnom brzinom od 140 milja na sat.

Model 3 od 35.000 dolara glavna je uzdanica Tesle u razdoblju velikih izazova za komapaniju iz Silicijumske doline i mogao bi odagnati zabrinutost nekih analitičara da bi potražnja za Teslinim vozilima u 2019. mogla pasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *