Sparkasse preuzela Ohridsku banku

Steiermärkische Bank und Sparkassen AG potpisala je sporazum o kupovini 74,53% akcijskog kapitala u Ohridskoj banci Societe Generale (OBSG). Ovim Steiermärkische Sparkasse stiče vlasništvo nad svim akcijama Societe Generale Group u Ohridskoj banci i time će znatno ojačati svoju tržišnu poziciju u Sjevernoj Makedoniji.

Kupovina banke će biti zaključena putem obavezne tenderske ponude koja obuhvata sve akcije OBSG-a, uključujući i akcije koje drže preostali manjinski akcionari, čije pokretanje podliježe odobrenju Evropske centralne banke, kao i Nacionalne banke Sjeverne Makedonije, regulatora tržišta kapitala i zaštite konkurencije.

„Zapadni Balkan nam i dalje nudi atraktivan potencijal rasta. Nakon detaljne analize Ohridske banke Societe Generale, jedne od vodećih međunarodno aktivnih banaka u Sjevernoj Makedoniji, zaključili smo da će ova banka odgovarati poslovni model Steiermarkische Sparkasse zbog svoje veličine i strateške orijentacije. Kao regionalna banka koja posluje prekogranično, fokus stavljamo na širenje tržišne pozicije u Štajerskoj i regionu Zapadnog Balkana. Zato sam izuzetno zadovoljan što smo u prilici da utrostručimo naše prisustvo u Sjevernoj Makedoniji akvizicijom koja se izuzetno dobro uklapa i da tako postanemo referentna bankarska grupa za zemlju”, kaže Gerhard Fabisch, glavni izvršni direktor Steiermarkische Sparkasse.

OBSG trenutno ima ukupnu aktivu od oko 650 miliona eura i više od 400 zaposlenih. Njen poslovni fokus je na poslovanju sa stanovništvom i na komercijalnom bankarstvu. Steiermarkische Sparkasse je u Sjevernoj Makedoniji zastupljena od 2008. godine posredstvom svoje podružnice, lokalne banke Sparkasse Bank Makedonija, sa ukupnom aktivom koja trenutno iznosi 350 miliona eura.

Nakon preuzimanja OBSG-a, Steiermarkische Sparkasse će imati na raspolaganju ukupnu aktivu od oko milijardu eura u Sjevernoj Makedoniji, što je čini četvrtom po veličini bankarskom grupom u zemlji s tržišnim učešćem od oko 12% do 14%, zavisno od segmenta. Ova investicija predstavlja značajan potencijal za dalji rast, posebno ako se politika i ekonomija Sjeverne Makedonije nastave pozitivno razvijati tokom svog pristupanja EU.

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *