Hrvatski hotelijeri uvoze 10.000 Filipinaca

Pred ovogodišnju turističku sezonu, hrvatski hotelijeri i ugostitelji suočavaju se s velikim nedostatkom sezonskih radnika.

Hrvatska vlada povećala je broj dozvola za rad za strance na 65.000, ali se procjenjuje da u sektoru turizma još uvijek nedostaje 15.000 radnika, izvijestio je HRT.

Hrvatska privredna komora ozbiljno razmatra uvoz roba s Dalekog istoka, gdje kažu da postoje ozbiljne najave o angažiranju 10.000 radnika s Filipina. Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije, kaže da su Filipinci vrlo lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni radnici.

HSK nastoji da ukine trenutni model određivanja kvota za zapošljavanje ljudi iz inostranstva. Davorko Vidović, savjetnik za politiku rada i zapošljavanje, predlaže poslodavcima da izraze svoje potrebe za radnicima u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

– Ako u roku od 7 dana ne postoji nezaposlena osoba iz Hrvatske za posao, tada poslodavac može zaposliti stranog radnika – kaže Vidović.

Jože Tomas, direktor Privredne komore iz Splita, kaže da se kvote ne koriste jer radnici iz susjednih zemalja, gdje je manjak uglavnom popunjen, nisu zainteresovani za rad u objektima na hrvatskoj obali.

Sandra Čanic, šef Odjela za ljudske resurse u velikoj hotelskoj kompaniji, kaže da turističke kompanije ne moraju u posljednji trenutak čekati da zaposle sezonske radnike.

– Imamo mnogo parktikanata tokom cijele godine, a angažiramo i mnoge pripravnike. To su veliki kanali, odakle dobijamo dobro osoblje u ugostiteljskim djelatnostima – kaže Čanić.

Check Also

Pad indeksa i promet od oko 500 hiljada obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Pad indeksa i promet od oko 500 hiljada eura obilježili su ovu sedmicu na crnogorskom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *