Wall Street: Indeksi blago oslabili drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se i u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo značajnijih vijesti ni o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, ni o politici američke centralne banke koje bi mogle podstaći ulagače.

Dow Jones oslabio je 72 boda ili 0,28 posto, na 25.985 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 posto, na 2.792 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 7.554 boda.

U fokusu ulagača bilo je izvješće trgovinskog predstavnika SAD-a Roberta Lightizera u Kongresu u kojem je kazao da je prerano zaključiti kakav će biti ishod pregovora između SAD-a i Kine.

Otvorena pitanja su preozbiljna da bi se riješila samo obećanjem Pekinga da će kupovati više američkih proizvoda, pa bi svaki dogovor morao uključivati način na koji će se obećanja održati, kazao je Lighthizer.

U drugom danu svjedočenja u Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je, pak, da se može očekivati usporavanje rasta američke ekonomije, ali i da će Fed ove godine okončati smanjenje svojih bilansa.

Na tržištu vlada oprez zbog usporavanje rasta američke, ali i globalne ekonomije, što negativno utiče na zarade kompanija.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.107 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 posto, na 11.487 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5.225 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *