Volvo predstavio konkurenciju Tesli (foto)

Švedska kompanija Polestar, odjeljenje Volvoa za električne automobile visokih performansi, predstavila je svoj prvi potpuno električni automobil, kompaktni fastbek pod oznakom 2.

Polestar 2 se smatra prvim istinskim konkurentom Teslinom Modelu 3.

Potpuno električni automobil pokreću dva elektromotora koja zajedno razvijaju 408 KS uz 660 Nm obrtnog momenta.

Baterijsko pakovanje od 78 kWh za tržišta van Kine omogućava autonomiju od oko 500 kilometara prema novim WLTP standardima.

Polestar takođe planira da svoj automobil prodaje za oko 40.000 eura u Njemačkoj, ali će u prvih 12 mjeseci biti dostuno samo “Launch” izdanje koje košta 60.000 eura, bez poreza.

Polestar 2 je baziran na Volvoovoj CMA platformi na kojoj je napravljen kompaktni SUV XC40 te kineski automobil Lynk&Co 01 kompanije Geely, koja je vlasnik svih ovih brendova.

Automobil će nuditi i Performance paket koji uključuje Ohlins amortizere, Brembo kočnice i 20-inčne felne od kovanog aluminijuma, zlatne sigurnosne pojaseve, kočione čeljusti i kapice ventila u zlatnoj boji.

Jedan od zaštitnih znakova Polestar 2 je i to što je ovo prvi produkcijski automobil sa Android multimedijalnim sistemom kojim se upravlja preko 11-inčnog ekrana osjetljivog na dodir.

Ostali jedinstveni detalji su novi Pixel LED farovi (koji neće biti dostupni u SAD zbog zakonskih propisa), retrovizori bez okriva..

Polestar planira da proizvodnju modela 2 počne na startu 2020. u Kini za sva tržišta, a prvo će se pojaviti u SAD, Kanadi, Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Norveškoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Polestar 2 za 2020. će zvanično debitovati na Sajmu automobila u Ženevi koji počinje 5. marta.

Check Also

Veselin Grobović, predsjednik Opštine Nikšić: Budžet u suficitu, nove investicije, nezaposlenih manje za 30 odsto (video)

U toku 2018. Opština Nikšić je bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *