Telekom podržao „Male programere“: Osnovci uče da sastavljaju robote

Dodajte komentar

U osnovnim školama „Štampar Makarije“ i „Vlado Milić“ iz Podgorice, i „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca, u toku je kurs programiranja i robotike za učenike od petog do osmog razreda. Riječ je o projektu „Mali programeri“ koji, uz podršku Telekoma, sprovodi Udruženje profesora informatike i informacionih tehnologija Crne Gore.

Zahvaljujući programu, oko 90 učenika iz Podgorice i Mojkovca dobilo je priliku da se oproba u programiranju, kreiranju igrica, i sklapanju i upravljanju mBot robotima – edukativnim robotima za učenje programiranja, elektronike i robotike. Časovi se održavaju u prostorijama škole (kabineti informatike) i besplatni su za sve polaznike.

„Ideja programa je da osnovci u svijet programiranja uđu na njima blizak način, i da razviju kritičko mišljenje i vještine rješavanja problema. Ukoliko želimo da našoj djeci uvećamo šanse na tržištu rada, moramo da ih naučimo da rade u timu i unaprijede svoje digitalne kompetencije, da smisleno i funkcionalno koriste tehnologiju“ – kazala je Biljana Popović, nastavnica informatike u osnovnoj školi „Štampar Makarije“.

Projekat „Mali programeri“ finansijsku podršku Telekoma dobio je u okviru konkursa za društveno odgovorne ideje „Za svako dobro“, a posebno je prepoznat zbog doprinosa edukaciji mladih u STEM području (Science, Technology, Engineering, Mathematics – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

„Crnogorski Telekom kontinuirano podržava i promoviše STEM oblasti, jer su ta znanja i vještine našoj djeci neophodna u 21. vijeku. U eri digitalizacije nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika su jako važne za društveni i ekonomski razvoj. Upravo zbog toga želimo da se što veći broj djece i mladih zainteresuje za ove oblasti i stekne znanja i kompetencije koje će biti ključne za uspjeh u budućnosti“ – izjavila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje.

Zahvaljujući projektu „Mali programeri“, koji Telekom podržava već drugu godinu, svi učenici osmih razreda škola „Štampar Makarije“, „Vlado Milić“ i „Aleksa Đilas Bećo“ moći će kroz redovan predmet Informatika sa tehnikom da iznova koriste mBot robote. Tako će veliki broj djece u svijet programiranja i robotike moći da uđe kroz igru i uz korišćenje modernih alata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *