Sekulić: Vlada ne može da utiče na odluke EPCG, ako vam se to ne sviđa neka Skupština izmjeni zakon

Dodajte komentar

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da kada je u pitanju određivanje cijena struje, Vlada ne smije da se miješa niti na bilo koji način utiče na poslovanje Elektroprivrede Crne Gore, iako je to preduzeće u većinskom vlasništvu države. Sekulić je to kazala danas na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj je održano konsultativno saslušanje o utvrđivanju cijena električne energije i određivanju tarifnih paketa.

“Vlada ne smije da utiče na poslovanje bilo kog poslovnog subjekta, bez obzira što je većinski vlasnik tog preduzeća. Vlada nema pravo da se miješa u poslovanje EPCG-a i dužni smo da poštujemo zakone. To se može promijeniti jedino ako je parlament spreman da se mijenja zakon o energetici. Sve što je u ovom slučaju odrađno odrađeno je u okvirima zakona”, kazala je Sekulić na današnjoj sjednici Odbora govoreći o najavljenom poskupljenju struje.

Vlada Crne Gore, kako je ranije najavila ministarka Sekulić, predložiće Elektroprivredi da se poskupljenje struje odgodi do 1. maja.

Član odbora Genci Nimanbegu pitao je Ministarku “može li potrošač da kupi neku drugu vrstu energije osim onu koju nudi CEDI-s i EPCG”.

“Kako onda opravdati poskupljenje struje s obzirom na monopolsku situaciju. Demagoška priča da je 30 eura prosječni račun. Cijena kilovat sati prevazilazi 10 centi kada se uzme u obzir PDV”, rekao je Nimanbegu.

Ministarka Sekulić je kazala da Vlada smije da primejnjuje samo direktive iz oblasti Zakona o enregetici.

“Građani moraju da plate stavke koje su na računu jer trošak prenosa energije se mora vidjeti na računu. Cijena tih dažbina je u 2018. godini ista kao što je bila i 2009. godine”, rekla je Sekulić.

Ministarka je kazala da Vlada ne određuje iznos prosječnog računa, kao i da na iznos prosječnog računa ne utiču prazni stanovi, kako je nagovijestio poslanik Nimanbegu.

“Crna Gora ima orvoreno poglavlje u pregovorima sa EU vezano za energetiku i jedina smo zemlja koja nema otvorenog slučaja kada su u pitanju slučajevi u energetici. Mi možemo da radimo samo u skladu sa zakonom koji je usvojen u 2015. godini a to je obaveza da se što više oslanjamo na obnovljive izvore energije”, poručila je između ostalog Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *