Pet velikih promena koje čekaju HR industriju u narednim godinama

Dodajte komentar

Posao ljudskih resursa u periodu pred nama oblikovaće veliki i sveobuhvatni globalni trendovi, čiji efekti mogu biti dramatični. Sa razvojem novih tehnologija eksperti u oblasti HR-a će u budućnosti biti suočeni sa izazovima koji se rađaju pod uticajem razvoja tehnologija.

Agilnost i fleksibilnost biće glavne odlike kompanija. Stvaranje poslovne sredine i kulture koja promoviše inovacije je jedan od zadataka sektora ljudskih resursa. U skladu s tim, i zaposleni treba da budu sigurni da se o njima vodi računa, da će se odmah reagovati na rezultate njihovog rada i da će im na radnom mjestu biti obezbijeđeno pozitivno iskustvo.

Značaj učenja i stalnog usavršavanja nastaviće da raste. S obzirom na to da se jednostavni, repetarivni poslovi danas ostavljaju tehnološkim rješenjima, ostaje više vremena za sticanje novih znanja i vještina. Pored toga, zaposleni će biti u potrazi za poslovima na kojima će im biti omogućeno da uče. Menadžerima će takođe biti promijenjen opis posla – pored toga što su operativni lideri, njihovo zaduženje biće i da usavršavaju svoje saradnike.

Spoljni saradnici biće sve češće opcija zaposljenja. Prema istraživanjima, do 2025. godine više od polovine poslova obavljaće zaposleni koji imaju paušalne ugovore. Izvršni direktori imaće zato dodatni zadatak – da odluče koji se poslovi mogu obavljati unutar kompanije, a koji mogu biti prebačeni na spoljne saradnike. Uz izazove nalaženja odgovarajućih kandidata i poštovanja međunarodne zakonske regulative iz oblasti radnog prava, u zaduženjima im ostaje i održavanje integriteta korporativne kulture u različitim radnim okruženjima, prenose Biznis&Finansije.

Puna transparentnost poslovanja biće jedan od prioriteta, a brend kompanije se sve više mjeri onim što zaposleni o njoj iznose u javnost. Zahvaljujući novim trendovima komunikacije, platni spiskovi i evaluacije zaposlenih postaju transparentne. Menadžerima će biti dužnost da objasne zašto je jedan zaposleni plaćen više, a drugi manje. Sistem naknada biće sve fleksibilniji – uz fiksne plate koja se isplaćuje „za ono što ste“ , jednokratne naknade (bonusi, npr) koje se dobijaju „za ono što ste uradili“ biće sve važnije. Puna inkluzivnost je trend kojem teže sve velike kompanije. Rodna ravnopravnost uzrokovaće sve pozitivniji stav prema manjinama u radnoj snazi. Prema istraživanju agencije Catalyst, povećanje broja žena u urpravnom odboru može da dovede do porasta zarade i do 50 odsto. Pored toga, na brojnim tržištima širom svijeta sve je izraženiji manjak ljudi koji ulaze na tržište rada u odnosu na broj onih koji izlaze. Zbog toga kompanije moraju da ulože dodatne napore kako bi našle način da riješe taj problem.

Neke od ovih promjena već se dešavaju i otvaraju niz novih izazova. Dobra vijest je da, zahvaljujući digitalnoj revoluciji, sada imamo sredstva uz pomoć kojih možemo da ih prevaziđemo , a na tržištu će preživeti samo inteligente kompanije koje tako pristupaju i ljudskim resursima.

Dr Stiven Hant, stariji potpredsednik za istraživanja oblastima HR u kompaniji SAP

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *