Ova društvena mreža najveći je konkurent Facebooku

No na istoku se pojavio jedan novi konkurent koji bi u budućnosti mogao zaprijetiti Facebooku i Instagramu – TikTok. Riječ je o društvenoj mreži i videoplatformi koja je sve popularnija, ima sve više korisnika te privlači sve veći broj poznatih osoba, odnosno influencera. Na TikToku korisnici objavljuju kratke videozapise, dodaju im efekte, filtere i slično te je naročito popularan među mlađom populacijom.

Prema informacijama kompanije koja se bavi analizom podataka Sensor Tower, TikTok je u trgovinama aplikacija na Androidu i iOS-u premašio brojku od milijardu preuzimanja, od čega je samo tokom prošle godine preuzet više od 660 miliona puta. Iako nije poznat poput Facebooka, TikTok je gigant na tržištu društvenih mreža, pogotovo u Aziji, komentarisali su popularnost ove mreže na Cnetu te podsjećaju na procijenjenu tržišnu vrijednost kompanije ByteDance (osnivača TikToka) od čak 75 milijardi dolara.

Treba napomenuti kako se brojka od milijardu preuzimanja odnosi i na verziju TikTok lite, kao i na regionalne verzije aplikacije, no ne i na broj preuzimanja na Androide u Kini (naziv ove mreže u Kini je Douyin). Takođe, broj preuzimanja ne odnosi se i na broj korisnika jer dio ljudi preuzme aplikaciju na telefon, isproba je i više je ne koristi ili je obriše.

Check Also

Vladimir Lučić: Do 2023. Telekom će vrijedjeti više od četiri milijarde eura

Nova razvojna strategija i investiciona politika “Telekom Srbija grupe” pokazale su se kao ispravne, što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *