Manjinskim akcionarima CGES-a dividenda do kraja marta

Dodajte komentar

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) isplatio je Vladi 31. decembra prošle godine 8,13 miliona eura nakon što je skupština akcionara tog državnog preduzeća istog dana u jutarnjim časovima donijela odluka o raspodjeli bruto dobiti u iznosu od 16,25 miliona ili 14,87 miliona u neto iznosu.

Taj novac, kako saznaju “Vijesti” nezvanično, Vlada je odmah preusmjerila na račun Elektroprivrede (EPCG) kako bi se poravnalo potraživanje iz dugogodišnjeg sudskog spora, i pravosnažnih odluka u korist EPCG, nastalog zbog spornog povlačenja električne energije od strane CGES-a u korist KAP-a prije više od pet godina. Manjinski akcionari CGES-a, koji su sa zakašnjem saznali za ovu isplatu novca u korist države i ispunjavanja ranijih obaveza njihove kompanije prema EPCG, kažu da su u šoku i tvrde “da su diskiminisani” u odnosu na Vladu, kao vlasnika kompanije.

Iz CGES-a su im zvanično najavili isplatu dividende najkasnije do 20. marta ove godine.

“Kao što smo prethodno obavijestili akcionare i javnost, na osnovu odluke skupštine akcionara CGES-a od 31. decembra prošle godine predviđena je isplata dijela neraspoređene dobiti akcionarima naše kompanije u bruto iznosu od 16.249.795,10 eura. Ukupan iznos dividende koji se isplaćuje akcionarima, po odbitku poreza na dobit iznosi 14.787.313,59 eura, ili 0,10116 eura po akciji. Imajući u vidu veliki broj akcionara CGES-a na dan donošenja odluke (više od 7.300), u periodu od njenog donošenja radilo se na stvaranju tehničkih pretpostavki koje bi omogućile isplatu dividende u adekvatnom iznosu svim akcionarima, a ujedno i na izbjegavanju bilo kakvih smetnji prilikom isplate dividende. Očekuje se da sve tehničke pretpostavke budu ispunjene najkasnije do 20. marta ove godine kada će se i otpočeti sa isplatom dividende”, saopštili su “Vijestima” iz CGES-a.

Do sada je, na osnovu dobijenih instrukcija od Vlade i imajući u vidu da nije postojalo bilo kakvih ograničenja, kako dalje napominju iz CGES-a, “isplaćen dio koji se odnosi na njihov akcionarski udio od 55 odsto”.

“O svim detaljima koji se tiču isplate pripadajućih sredstava direktno i putem sredstava javnog informisanja obavijestićemo sve naše akcionare u najkraćem mogućem roku”, zaključili su iz CGES-a.

Osmi po veličini akcionar CGES-a Vasilije Miličković, sa oko 0,252 odsto akcija, revoltiran neravnopravnim tretmanom manjinskih akcionara te kompanije u odnosu na državu, kao vlasnika, juče je tim povodom zvao odgovorne u kompaniji i tražio objašnjenje.

“Jesu li moje akcije u CGES-u jednako važne sa Vladinim ili su Vladine akcije više jednakije”. To je nedozvoljeno. Ako je čaršija u pravu, ulaze u zonu krivične odgovornosti i menadžmenta i bord CGES-a. Uporište za takvo ponašanje i odluku nemaju ni u pravilniku, ni zakonu, ni u Ustavu. Ta diskriminacija je kažnjiva Ustavom. Po prirodi stvari kad se desi, ona je vrlo opasna jer unosi nepovjerenje, sumnjičavost za dalji odnos akcionara prema menadžmentu. Kao suvlasnik CGES-a sam nezadovoljan sa angažovanim menadžmentom koji apsolutno nema pravo da pravi razlike među akcionarima”, zaključio je Miličković.

Italijanska kompanija Terna drugi je po velični akcionar CGES-a sa 22,08 odsto akcija, dok su Elektromreže Srbije treći po veličini akcionar podgoričke prenosne firme sa 10 odsto akcija.

Ustavni sud da ispita podsticaje za obnovljive izvore i PDV na gubitke

Miličković, koji je i manjinski akcionar EPCG, najavio je da će u ova dva dana podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Vladine Uredbe o subvencioniranju električne energije iz obnovljivih izvora i, kako tvrdi, “nezakonitog i protivustavnog obračuna poreza na tehničke i ekonomske gubitke ostvarene u distribuciji i prenosu energije”.

“Nema osnova da krajnji potrošač plaća PDV na nešto što nije primio, koristio i potrošio. Taj PDV treba ukinuti i retroaktivno vratiti građanima kroz umanjenje cijene električne energije. A, za povećanje cijene električne energije nema nijedan opravdani razlog, jer je EPCG u 2018.godini, pored svih gubitaka, ostvarila profit od oko 50 miliona eura”, zaključio je Miličković.

EPCG je ranije korekciju osnovne cijene struje od šest odsto, odnosno, uvećanje mjesečnih računa za oko 2,7 odsto najavila od 1.marta, ali je ministarka ekonomije Dragica Sekulić to poskupljenje odgodila za još jedan mjesec.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *