Kontrolno saslušanje Mugoše i Radunovića o reprogamu poreskog duga do kraja marta

Dodajte komentar

Kontrolno saslušanje minstra finansija Darka Radunovića i direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše na temu primjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja održaće se do kraja marta, saopštio je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, flnansije i budžet Predrag Sekulić.

Članovi Odbora jednoglasno su prihvatili predlog za održavanje saslušanja, čiju inicijativu je 22. januara podnio poslanik SDP-a Raško Konjević.

“Do kraja marta ćemo održati saslušanje, a vjerujem i ranije. Nakon 5. marta održaćemo posebnu sjednicu gdje ćemo razmatrati inicijativu SDP-a. Najvažnije je da u ovom trenutku imamo saglasnost da održimo saslušanje”, kazao je Sekulić na jučerašnjoj sjednici Odbora.

Konjević je kazao da u informaciji, koja će Odboru biti dostavljena, bude navedeno 20 najvećih poreskih dužnika i pregled njihovog duga od 2009. do kraja 2018. godine.

“Poreska uprava treba da dostavi informaciju i o dugu lokalnih samouprava, da vidimo da li se i tu zakon poštuje”, naglasio je Konjević.

Poreska uprava je od kraja oktobra prošle godine do danas objavila dvije crne liste prema kojima je i dalje najveći dužnik pljevaljska kompanija Vektra Jakić biznismena Dragana Brkovića. Poreska uprava je tom preduzeću ukinula rješenje o reprogramu 7. decembra.

“Ne zna se koja je crnja od dvije liste, što pokazuje da smo propustili priliku da u razgovoru sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansij a ispunimo zakonsku obaveza, a to je kontrola primjene Zakona o reprogramu”, ukazao je Konjević.

On smatra da se zakon ne poštuje u dijelu ukidanja rješenja o reprogramu, kada se mora pokrenuti stečajni postupak. Konjević tvrdi da je Vektra Jakić, iako najveći poreski dužnik, privilegovana.

“Činjenica je da u ovom društvu imamo privilegovane poput kompanije Vektre Jakić, koja u grupaciji ima skoro 15 miliona eura duga. Smatram da je važno da otvorimo tu temu, jer ćemo se prije ili kasnije suočiti sa tim da se iz Vektre Jakić neće naplatiti jedan jedini euro” tvrdi Konjević.

Razlog tome je, kako je dodao, hipoteka pod koju je stavljena imovina Vektre Jakić i to što Poreska uprava nije na vrijeme zaštitila interes države.

Naplata Vektre Jakić, što se tiče države biće nula. Nadam se da će neko morati da odgovara zašto poreski dug od 15 miliona eura, ova država, i kad pokrene stečaj, neće moći da plati, istakao je Konjević, ukazujući da je problem očigledan, te da ćemo se sa njim suočiti do polovine godine.

Odbor je razmotrio i odlučio da predloži Skupštini usvajanje Predloga zakona o administrativnim taksama i Predlog zakona o lokalnim komunalnim taksama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *