Imate kredit vezan za Euribor: Spremite se za novi obračun

Dodajte komentar

Referentna kamatna stopa Euribor uskoro neće biti u obliku u kojem je poznajemo.

Kako bi se odgovorilo na zabrinutost zbog pouzdanosti i robusnosti referentnih vrijednosti, Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) još je 2014. godine preporučio razvoj alternativne referentne stope bez rizika (RFR), a ova reforma blizu je svog okončanja.

Radna grupa za izradu bezrizične referentne kamatne stope u zoni eura preporučila je još 2017. godine uvođenje kratkoročnog benchmarka (ESTER®) koji odražava prekonoćne veleprodajne troškove zaduživanja banaka u eurozoni.

Nakon dvije javne rasprave o obilježjima ovog mjerila, objavljena je konačna metodologija za ESTER®, koja je publikovana u junu 2018. godine, a od oktobra 2019. vrijednost ESTER® kamatne stope bit će objavljivana dnevno. ESTER® će služiti kao referentna stopa bez rizika koja će zamijeniti EONIA (sadašnja prekonoćna stopa).

Glavne tačke kritika kamatnih stopa EONIA/EURIBOR-a bile su da se temelje na panel-istraživanju (s opadajućim brojem sudionika) te stoga nisu reprezentativne i sklone su manipulaciji. ESTER® pokazuje mnoge poželjne karakteristike, a to je da je poduprt širokom bazom i stabilnim obimom transakcija, ima dobru zastupljenost eurozone i zastupanje gotovo bezrizičnih troškova zaduživanja banaka, pokazuje visoku stabilnost i minimalne mogućnosti za manipulaciju tržištem.

Povodom ove reforme velik je pritisak na tržišne sudionike jer je konačni datum prijelaza za EONIA/EURIBOR januar 2020.

Rasprava o produženju prijelaznih razdoblja je u toku, ali još nije dogovorena.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *