FED neće žuriti sa podizanjem kamata, privreda Amerike usporava

Dodajte komentar

Predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel kaže da bi ekonomski rast SAD-a trebalo da se nastavi solidnim, mada nešto sporijim tempom ove godine, s obzirom na rastuće rizike, kao što su globalno usporavanje, volatilnost na finansijskim tržištima i neizvjesnosti u vezi sa trgovinskom politikom SAD.

Predstavljajući polugodišnji monetarni izveštaj FED–a članovima Kongresa u utorak, Pauel je rekao da će američka centralna banka biti “strpljiva” sa određivanjem tajminga za povećanje svoje referentne kamatne stope u svijetlu raznih “oprečnih signala koji se sukobljavaju”, izvještava agencija AP.

Dodao je da će FED-ova odluka o podizanju kamate “zavisiti od pokazatelja” budućih ekonomskih kretanja.

Pauel je rekao da je američka privreda prošle ghodine rasla snažnim tempom, pri čemu su zaposlenost i inflacija ostale blizu FED-ovih ciljanih vrijednosti.

Prema njegovim riječima, ukupan privredni rast SAD u 2018. godini je, kako se procjenjuje, bio neznatno ispod tri odsto, a FED očekuje da u ovoj godini malo uspori.

Istakao je, takođe, da iako je 35-dnevna delimična blokada vlade “stvorila znatne teškoće zaposlenima u državnoj administraciji i mnogim drugima, očekuje se da će negativni efekti na ekonomiju biti prilično ograničeni i da će u velikoj mjeri biti neutralisani u narednih nekoliko mjeseci”.

Pauel je naveo niz faktora koji su iskrsli u posljednjih nekoliko mjeseci, a koji bi mogli da uspore rast.

“Finansijska tržišta su postala nestabilnija kako se približavao kraj 2018, i finansijski uslovi sada manje podržavaju rast nego što je to bio slučaj prošle godine”, rekao je on.

Ukazao je na to da je rast usporio u vodećim prekomorskim ekonomijama, uključujući Kinu i Evropu, i da je “povećan nivo neizvjesnosti” oko glavnih političkih pitanja kao što su Bregzit i aktuelni trgovinski pregovori SAD sa različitim zemljama.

FED je prošle godine povećao kamatne stope četiri puta. Posljednje podizanje stope u decembru, zajedno sa najavom još dva povećanja u 2019. godini, snažno je oborilo berzu pošto su se investitori uplašili da će centralna banka preterati sa pooštravanjem uslova kreditiranja, što bi moglo da gurne zemlju u recesiju.

Kada je u oktobru prošle godine berza počela da pada, predsjednik Donald Tramp je pojačao svoje napade na centralnu banku, nazivajući FED-ovo povećavanje kamata najvećom opasnošću i ocjenjujući da uopšte ne treba podizati stope jer nema prijetnje od inflacije, navodi AP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *