CBCG: O spajanju CKB i SGBM kada budemo imali sve informacije

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore danas je saopštila da će se kada bude pribavila sve relevantne informacije izjasniti da li su ispunjeni svi potrebni uslovi da se odobri spajanje Crnogorske komercijalne banke i Societe Generale banke Montenegro. U CBCG tvrde da će se odrediti prema ovom pitanju, uvažavajući namjere i poslovne planove investitora, ali uz strogo poštovanje propisanih procedura i vođenje računa da ne dođe do rizika monopolizacije tržišta.

Crnogorska komercijalna banka, podružnica OTP banke, potpisala Ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro, saopšteno je iz OTP banke.

Iz Centralne banke poručuju da su dopisom glavnog izvršnog direktora CKB od 14.februara upoznati sa namjerom prodaje, odnosno kupovine 90,56 odsto akcijskog kapitala SGME od strane CKB, ali ne i sa konkretnim elementima Ugovora o kupovini zaključenog između ova dva subjekta.

“U skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, CBCG će, nakon podnošenja zahtjeva za spajanjem pomenutih banaka, u formalnom postupku odlučivanja pribaviti sve relevantne informacije i aktuelne podatke na osnovu kojih će se cijeniti ispunjenost propisanih uslova za odobrenje spajanja banaka, kao i uticaj ove transakcije na ostatak bankarskog tržišta. Dakle, CBCG će se odrediti prema ovom pitanju, uvažavajući namjere i poslovne planove investitora, ali uz strogo poštovanje propisanih procedura i vođenje računa da ne dođe do rizika monopolizacije tržišta. Podsjećamo da je odluka Societe Generale banke da proda svoju banku u Crnoj Gori dio ukupne strategije povlačenja ove grupacije iz regiona”, poručuju iz CBCG.

Treba istaći da su iz OTP banke saopštili da dogovorena cijena za kupovinu 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro iznosi 40.455.538 eura.

Kupovna cijena po akciji iznosi 461,81 eura”, dodaju oni. Sa tržišnim učešćem od 11,5 odsto, SGM je, kako ističu, četvrta banka po veličini na crnogorskom bankarskom tržištu i kao univerzalna banka je podjednako aktivna u segmentu fizičkih i pravnih lica.

“Realizacija finansijske transakcije se očekuje u narednim mjesecima, u zavisnosti od dobijanja potrebnih regulatornih odobrenja”, saopštili su iz OTP banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *