Atlas Grupa: Akcionari hoće dokapitalizaciju, ponudili rješenje prošle sedmice

Dodajte komentar

Kompanije Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratile su prošle sedmice pismom sa prijedlogom predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Centralne banke Radoju Žugiću i privremenoj upravnici Atlas banke Tanji Terić, kojim su predložili sveobuhvatno rješenje za nastavak redovnog poslovanja Atlas banke, ali na taj prijedlog do danas niko nije odgovorio, niti ga je komentarisao, saopšteno je iz Atlas Grupe.

“U pismu se jasno navodi da su postojeći akcionari veoma zainteresovani za dokapitalizaciju banke, ali da zbog više učinjenih propusta i nepravilnosti, kao i zbog nestručnog pristupa cjelokupnom procesu prinudne uprave, od načina njenog uvođenja,
potom preko poljuljanog imidža banke, pitanja gubitaka koje je napravila privremena uprava, te nejasnog načina izračunavanja potrebnog kapitala, traže prvo da se razjasne ta pitanja. Naš prijedlog je bio i da se jasno definiše dalja strategija izlaska iz privremene uprave i poslovanja banke, kao preduslov za dokapitalizaciju”, navode u Atlas Grupi.

Kako ističu, akcionari su u pismu taksativno naveli veliki broj propusta u radu CBCG i privremene uprave, te apostrofirali nejasnoće u izvještaju privremene uprave, koji kao takav služi kao osnov za dokapitalizaciju.

“Postojeći akcionari ne samo da su zainteresovani za dokapitalizaciju, već su ponudili i dodatna obezbjeđenja, te jasan stabilizacioni plan i restrukturiranje banke, što je daleko bolje rješenje za sve zainteresovane, a prije svega za deponente i klijente banke. Takođe je i najracionalnije rješenje sa aspekata javnih finansija”, kažu u toj grupaciji.

Napominju da je ponuđeno i da se dio sredstava od poravnanja za bolnicu Meljine, po kojem Atlas Grupa potražuje od države više od 30 miliona eura, bude iskorišten za saniranje banke, ukoliko je potrebno.

“Kako nije bilo nikakvih odgovora od institucija, akcionari su preko svog pravnog zastupnika odlučili da pored već postojećih tužbi za uvođenje privremene uprave, te krivičnih prijava protiv nadležnih, podnesu i tužbe protiv odluke privremene uprave vezane za dalju dokapitalizaciju, kao neosnovanu i nezakonitu”, naglašavaju u Atlas Grupi.

Umjesto odgovora akcionarima, CBCG je, navode, saopštila da niko od akcionara Atlas banke nije zainteresovan za njenu dokapitalizaciju, grubo iznoseći neistinu i u potpunosti ignorišući dopis dostavljen od strane akcionara.

“Ovo nije prvi put da se CBCG i druge nadležne institucije potpuno ignorišu legitimne zahtjeve akcionara banke. Tako privremena uprava uporno ne dostavlja akcionarima odluke i druga dokumenta, koja je u obavezi da dostavi po Zakonu o privrednim društvima”, ukazuju u Atlas Grupi.

Prema njihovim riječima, time onemogućava akcionare na sve moguće načine u pripremama tužbi, uskraćujući potrebne informacije, te su zbog toga i podnijete krivične prijave protiv odgovornih u CBCG i privremene upravnice.

“Kako je po svemu sudeći namjera CBCG i privremene uprave da dokapitalizaciju ponude i drugim, kako oni navode, „profesionalnim“ investitorima, upozoravamo takve zainteresovane investitore, ako ih ima, da akcionari iz redova Atlas Grupe osporavaju i da će osporavati sve dalje aktivnosti CBCG i privremene uprave u tom smislu”, poručili su iz te grupacije.

Iskoristiće, istakli su, sve zakonom dozvoljene mogućnosti za osporavanje bilo kakvih drugih aktivnosti usmjerenih na preuzimanje banke.

“Podvlačimo da nam je Atlas banka nezakonito i na veoma grub i nasilan način oduzeta, bez elementarnog poštovanja pravnih i civilizacijskih normi, te da pravi cilj nije zaštita bankarsko-finansijskog sistema, kako oni to predstavljaju, već uništavanje Atlas Grupe u Crnoj Gori i preuzimanje njene značajne imovine i profitabilnih bankarskih operacija. Svaki potencijalni investitor stavlja sebe u kontekst takvih događanja i preuzima ogroman rizik u pogledu realizacije svoje investicije i njene dalje sudbine, posebno u pogledu velikog broja procesa pred domaćim i stranim sudovima, koje Atlas Grupa trenutno vodi i planira da otpočne”, zaključuje se u saopštenju Atlas Grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *