Željezara Tosčelik neće otpustiti 40 radnika

Dodajte komentar

Uprava Željezare Tosčelik u Nikšiću neće otpustiti 30 do 40 radnika po ugovoru na određeno, kako je naveo Sindikat, saopštio je menadžment fabrike.

Specijalista za korporativnu komunikaciju i PR menadžer Tosčelika Special Steel Arma Skenderović kazala je u ime uprave da poslodavac ne vrši bilo kakav pritisak na zaposlene u Željezari.

“Odluku o prekovremenim satima, shodno Zakonu o radu, donosi poslodavac i svi neophodni ostvareni prekovremeni sati uredno su plaćani do sada, a tako će biti i ubuduće”, istakla je Skenderović.

Poslodavac ima pravo da definiše koliko “brigada” mu je neophodno za mjesečnu realizaciju, zavisno od obima proizvodnje, što znači da radnici neće imati prekovremene sate kada za to nema potrebe.

“Činjenica da je naša firma izvozno orjentisana i da 100 posto gotovih proizvoda plasira na tržište Evrope, a da je izvoz u padu, dovelo je do smanjenja porudžbina glavnih klijenata iz Italije i Njemačke, što je razlog smanjenja časova proizvodnje”, objasnila je Skenderović i dodala da Tosčelik redovno isplaćuje zarade zaposlenima.

“Nijesu tačni navodi da se zarade bilo kome smanjuju ili da će biti smanjivane“, poručila je Skenderović.

Sindikat Tosčelika optužio je ranije upravu fabrike da nastavlja sa pritiscima na zaposlene, umjesto da im poboljša uslove rade i poveća proizvodnju. U Sindikatu su tvrdili i da poslovodstvo namjerava da radnicima ukine prekovremene sate ili će u protivnom otpustiti 30 do
40 zaposlenih po ugovoru na određeno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *