Zašto statua oskara košta samo jedan dolar?

Dodajte komentar

Oscar, najprestižnija i najcjenjenija nagrada u svijetu filma, a njen simbol u obliku statue, svaki glumac barem jednom u životu želio bi držati u svojim rukama. Ali ta zlatna statua, čiju dodjelu svake godine već decenijama svi željno iščekujemo i pratimo, zapravo ne vrijedi više od jednog dolara.

Za sve to je ‘kriva’ jedna presuda, ali i striktna odredba Akademije filmske umjetnosti i nauka koja održava izbor najboljih u filmskoj industriji. Prema njihovom pravilniku niti jedan dobitnik ove nagrade svoju statuu ne može dati na prodaju, a da ga prije toga ne ponudi Akademiji za svega jedan dolar. Ovom pravilu ne podliježu samo dobitnici, nego i bilo koja osoba kojoj dobitnik u nasljedstvu ostavi svog Oscara, piše CNBC.

Zašto je tako?

Do prije četiri godine na snazi je bila odluka iz 1951. godine prema kojoj je procijenjena vrijednost kipa bila 10 dolara, ali se zbog jedne sporne tužbe ta odluka u potpunosti promijenila.

Naime, reditelj Joseph Wright je nakon smrti, svoju statuu za mjuzikl ‘Moja djevojka Sal’ (‘My Gal Sal’) iz 1942. godine, ostavio u nasljedstvo svom sestrići Josephu Tutalou koji je 2014. godine isti odlučio da stavi na prodaju putem aukcijske kuće Briarbrook. Njega je tada za 79,200 dolara kupio Nate Sanders, osnivač aukcijske kuće koja je kroz godine prodala više od 30 Oscara slavnih glumaca, reditelja i muzičara.

Iako je ova statua osvojena prije nego što je donesena bilo kakva zabrana o prodaju Oscara, Akademija je Tutaloua odlučila da tuži. Na kraju cijelog spora, sud je donio presudu u korist Akademije, a zbog ovog slučaja još je jednom promijenjen i postrožen cijeli pravilnik. Tom je presudom simbol ove prestižne glumačke nagrade postao zaštićen, te prema riječima suda, zbog svog značaja i vrijednosti nikad više ne bi treba da postane predmet trgovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *