Warren Buffett upozorio: ‘Megakatastrofa’ je neizbježna

Dodajte komentar

Bez obzira hoće li katastrofa biti prirodna ili izazvana ljudskim faktorom naši gubici će biti ogromni, naveo je.

Tokom vikenda Warren Buffett je objavio svoje godišnje pismo u kojem je upozorio na mogućnost nečeg “Velikog” – velikog uragana, potresa ili cyber napada nakon kojih će uragani Katrina i Michael izgledati kao patuljci, prenio je Business Insider.

Iako je rekao da bi se takva katastrofa mogla dogoditi sjutra ili tokom nekoliko decenija, upozorio je da je ona neizbježna i da će gubici biti “vrlo veliki”.

“Kada dođe do takve megakastrofe, pretrpjećemo naš dio gubitaka i oni će biti veliki – vrlo veliki”, napisao je Buffett.

Iako bi se takva katastrofa mogla dogoditi sjutra ili nakon nekoliko decenija, jedno je sigurno, rekao je: katastrofa je neizbježna. Ipak, Buffett je napisao da ima plan za takav ishod.

“Za razliku od mnogih drugih osiguravača, mi ćemo već idući dan gledati kako nadograditi naš posao”, poručio je u pismu.

Koliko još do katastrofe? Naučnici gledaju na sat

Buffett je naveo da katastrofa može biti prirodna ili može biti nešto iznenađujuće, poput cyber napada, no stručnjaci već decenijama upozoravaju na prvi scenario.

Posljednjih godina zabrinutost od velike katastrofe dolazi od geologa, seizmologa i drugih naučnika, najviše zbog dvije stvari. Prvo, pojavljuju se brojni dokazi o mijenjanju klime zbog ljudskog uticaja, a koji se mogu iščitati iz učestalih požara, suša, uragana i cunamija. Drugo, naša sposobnost da predvidimo i modeliramo rizik od nadolazećih prirodnih katastrofa se stalno poboljšava.

Naučnica Kathryn Shultz podstakla je pažnju javnosti 2015. godine s esejem u New Yorkeru pod nazivom “Stvarno veliki”, u kojem opisuje kako bi potres mogao uništiti veliki dio obalnog sjeverozapada Sjeverne Amerike.

“Ruka geološkog sata je negdje u pokretu polaganog čišćenja. Širom regije, seizmolozi gledaju na svoje satove, pitajući se koliko dugo imamo i šta ćemo učiniti, prije nego što geološko vrijeme dostigne naše”, napisala je.

Iako neke prirodne katastrofe nisu naša krivica, one se dodatno pogoršavaju problemima kao što su brzopleta gradnja, loše planiranje, neuspjeh ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu i zaštitu okoline, te pretjerano oslanjanje na prljavo fosilno gorivo, ustvrdili su stručnjaci.

A ishodi – koji uključuju rušilačke uragane, zemljotrese koji tresu tlo, poplave i porast nivoa mora – na kraju će uticati na svakoga.

“Zaključak je da će biti loše svugdje. Radi se o tome ko će se organizovati u vezi toga”, izjavio je prije dvije godine Bruce Riordan, direktor Instituta za klimatsku pripremu pri Univerziteta Berkeley u Kaliforniji.

Poslovni dnevnik

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *