Ovo su najveći dobitnici uvođenja eura

Njemačka i Holandija imale su ogromne koristi od eura u proteklih 20 godina od njegovog uvođenja, dok je za skoro svaku drugu članicu evrozone ta jedinstvena valuta bila ozbiljna kočnica po njihov ekonomski rast, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Članice koje su bile najposvećenije fiskalnoj doktrini i najkritičnije prema paketima pomoći za prezadužene periferne članice, najveći su dobitnici uvođenja eura, navodi se u studiji koju je sprovela njemačka istraživačka organizacija Centar za evropsku politiku, prenosi Rojters.

Euro, “rođen” 1999. godine, podstakao je procvat kreditiranja i investicija, proširivši benefite od niskih kamatnih stopa u Njemačkoj na čitavu periferiju bloka.

Ti dugovi su, međutim, postali teško održivi nakon finansijske krize 2008. godine, kada su Grčka, Irska, Španija, Portugalija i Kipar bili primorani da traže finansijsku pomoć jer je njihov rast usporio, a finansiranje postalo oskudno.

Tokom čitavog perioda od 1999. godine, svaki Nijemac je u prosjeku postao bogatiji za 23.000 eura nego što bi inače bio, a Holanđanin za 21.000 eura.

Nasuprot tome, Italijani i Francuzi su osiromašili za 74.000 eura, odnosno za 56.000 eura respektivno.

Irska, jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, nije bila uključena u istraživanje zbog nedostatka odgovarajućih podataka, tvrde autori studije.

Većina članica eurozone uživala je periode tokom kojih je valutna unija donosila pozitivne rezultate, ali je tih perioda manje od onih kada je evrozona gušila rast.

Grčka je, navodi se u studiji, bila djelimičan izuzetak.

“U prvih nekoliko godina nakon uvođenja eura Grčka je imala značajne koristi, ali je od 2011. godine pretrpjela ogromne gubitke”, ocjenjuju autori i dodaju da je tokom čitavog perioda svaki Grk postao bogatiji za 190 eura nego što bi inače bio.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.